нед яну 06, 2019 11:15 amfilmatoplo написа: Проверявайте за нагар по горивната глава особено по дъното и стените както и пред тръбата на малкия шнек -почти винаги когато отида при горелка да я погледна -изчегърквам 1 шепа нагар ,и вътре в нея тоест от предното капаче вадя 2 шепи прахоляккогато бях на орехови черупки го правеше тоя нагар,сега вече съм на слънчогледови нагар няма но ми праве в края на главата като пита,затова ме интересува вентилатора дали влияе на това сега вдигнах малко оборотите и температурата на загряване по съвет на анди,пише че било по икономично да е 72 градуса.засега не забелязвам такава икономия,гори си между 1,5 и 2 кг на час ,което зависи и колко е студено навън..Всичко това влияе много за добрата работа -както и за повреди ако не се чисти .
Кой анди е писал за икономия при 72°? Пишещия в момента анди, противно на всички форумни трактати за високи градуси в твърдогоривен котел, кара горелката на 60-62 градуса без значение колко е студено навън.
Не знам какво имаш предвид под "пита" в предната част. Когато съм изстъргал нагара и съм почистил под капачето доста дълго не образува пита, буца, топка, кора и тн. Целта е горенето да се задържи на по-ниско ниво в скарата. По-точно до нивото на страничните отвори за въздух. Дойдат ли повече пелети и спадне ли вентилатора, те се струпват в скарата, горенето става по-нависоко и оттук вече започва формирането на споменатите фигури... с някои пелети. Със сегашните пелети гори вече 122 часа без прекъсване и всичко е наред.