''отлепих въжето, отпуших всички отвори'' защо го направи а не намали само оборотите драстично
Защото целта на запушванията и въжето е да се почиства добре злощастната кошница на Бърнит обр.2016 г
. Едва ли въжето ще уплътнява по-добре от точно нивелираните и подравнени околовръст планки, които прилепват плътно. Отпуших отворите, защото и с тези ниски обороти подхвръкват искри. Я виж Грантс какви обороти има - за 1 - 1400, за 5 - 1800. А аз съм съответно с 900 и 1200. Къде по-надолу? А драстичното понижаване на оборотите може да причини някакви неприятности, свързани с намаляване на разреждането в горивната камера? Не ми се мисли какво може да стане. Аз съм на втори, последен етаж от къща и коминът не ми е създавал неприятности с тягата досега с циганска любов, пернишка печка, камина на дърва в годините, но кой знае... Късно ми доставиха втората кошница и имах само два-три дни миналия сезон за проба, а сега съм я палил само един път преди месец за проба след сезонното почистване и онзи ден за 11 часа. Беше топло и горя повече на първа и втора степен на А при 46 градуса на водата. Разходът е малък, но ми се струва, че ми опушва стъклото. Когато правя промени в работата на нещо, ги правя постепенно и наблюдавам внимателно. Ще чакам студено време, ще следя работата на камината и ще пиша тук. Засега в кошницата няма прашинка, всичката пепел е отвън и пада в пепелника. Но пак не се знае, колко отива в комина навън и колко пада в ревизиите.
Честно казано, не знам каква е ролята на страничните отвори на горелката, които са различни на двете ми горелки, както се различават и диаметрите на отворите на дъното. Подозирам, че страничните отвори са направени да се осигури подаването на въздух за горенето, ако дъното на горелката е запушено с пепел и шлака. А може и да осигуряват по-добър горивен процес, но няма кой да ни каже. Така че, всеки да си реди нещата както му е угодно. Универсална рецепта няма, само четене и грамотни опити ще спасят давещите се.
Защото целта на запушванията и въжето е да се почиства добре злощастната кошница на Бърнит обр.2016 г
Честно казано, не знам каква е ролята на страничните отвори на горелката, които са различни на двете ми горелки, както се различават и диаметрите на отворите на дъното. Подозирам, че страничните отвори са направени да се осигури подаването на въздух за горенето, ако дъното на горелката е запушено с пепел и шлака. А може и да осигуряват по-добър горивен процес, но няма кой да ни каже. Така че, всеки да си реди нещата както му е угодно. Универсална рецепта няма, само четене и грамотни опити ще спасят давещите се.