Nikt написа:Имам познат с горелка и котел който искаш ти до момента е на 3 тонаstartx написа:Nikt написа:С котела ще вдигнеш разхода а самите ти отоплители нямат и 25 kw-а ;) ако с камината постигнеш разход от чувал и половина на денонощие в това време не си и мисли за котел , освен ако не се насочваш да гориш и слънчоглед ... тогава съм съгласен за смяната ;) но трябва да си купиш и хубава горелка която се чисти ...
25kw котел.Лира 500/1200 ,2 радиатора(стоманени)22 600/1600,1 радиатор 22 600/1800 и 100л. бойлер.Къща 80м3 без изолация,има само дограма засега,събирам парички за изолация която мисля да си сложа сам.Имаш ли нешто в предвид колега смисъл като съвет?
Мисля за котел заради по малкото обслужване(чистене зареждане)Във момента разхода ми е 20 кг. за 12ч..Не знам дали стайния термостат ще намали разхода тази седмица ще го монтира,но слънчогледови пелети не искам да горя заради ниската калоричност.Горелката която съм харесал е със самопочистващ се механизъм но съм чел че сл.пелети отделят мазнина която пречи на горелките.Относно системата ми е завишена със десет процента.Ще имам едно наум това което казваш за разхода.Мисля все пак да ти споделя това което съм замислил(ПЕЛЕТНА ГОРЕЛКА BURNIT PELL+КОТЕЛ НА ТВЪРДО ГОРИВО BURNIT WBS)като и двата продукта мисля да са 25кв. а бункера мисля да си направя сам.Но ако има купувачи,ако не си оставам на камината поне засега.Поздрави
Изгорените килограми не са критерии за ефективност на системата. По принцип с котел ще се увеличи разхода, защото горенето става в "котелно", т.е. извън жилищните помещения. Всеки котел губи топлина и отоплява околната среда, докато при камината всичката топлина остава в жилищната стая, в която е разположена тя.
За да потвърдя първото изречение ще спомена, че с еднакви котли и горелки няколко човека имаме разход на пелети от 2 тона до 6 тона. Разликата идва най-вече от топлотехническите х-ки на самото жилище, поддържаните температури, външните температури (в примера това няма значение, щото сме от един град), правилен горивен процес и някое сполучливо подобрение за подобряване усвояването от котела.
25 kw горелка за 3-4 радиатора е гигантска мощност. В големите студове преди дни с котел (не бърнит) за 120 неизолирани кв.м. максималният разход на час не надхвърли 2 кг. Грубо това са 10 kwh. А 25 kw за какво са нямам ни най-малка представа.