• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nokoniko - специалист
simeon_86 написа:
Един въпрос, на който сигурно сте отговорили вече, но аз не мога да намеря отговора в форума. Имам пелетна печка EcoSpar Minima, Която се води 10+2KW = 12 kW мощност. Та въпроса ми е следният. Когато наглася темературата на 22 градуса с дистанционното.. пелетната печка спира работа на 23 градуса, и почва работа на 21 градуса. Т.е. има горен и долен толеранс 1 градус. Как мога да намаля горният толеранс на 0,1 градуса примерно, т.е. да спира на 22.1, ако съм задал 22 градуса. Благодаря предварително за отговора.
Параметри 50 и 53 колко са ти в момента? Мисля, че ако параметър 53 е 10 / +1 градус/, трябва да го направиш 1/ ще стане + 0,1 градус/
simeon_86 - напреднал
nokoniko написа:
simeon_86 написа:
Един въпрос, на който сигурно сте отговорили вече, но аз не мога да намеря отговора в форума. Имам пелетна печка EcoSpar Minima, Която се води 10+2KW = 12 kW мощност. Та въпроса ми е следният. Когато наглася темературата на 22 градуса с дистанционното.. пелетната печка спира работа на 23 градуса, и почва работа на 21 градуса. Т.е. има горен и долен толеранс 1 градус. Как мога да намаля горният толеранс на 0,1 градуса примерно, т.е. да спира на 22.1, ако съм задал 22 градуса. Благодаря предварително за отговора.
Параметри 50 и 53 колко са ти в момента? Мисля, че ако параметър 53 е 10 / +1 градус/, трябва да го направиш 1/ ще стане + 0,1 градус/

Par50 - 10, par51 - 115, par53 - 1.

Но въпреки това не започва да спира работа на 22,1 градуса, когато съм настроил на 22 от дисплея на камината.

Мене ме притеснява друго, че параметрите( 50 и 53 ) са в зависимост с параметъра 51 - на който стойноста му е голяма... Цитирам от книжката за параметър 50 -

Отностно Параметър 50: В конфигурация „камина с водна помпа“ отоплителният уред рестартира след като температурата на въздуха спадне под [PAR51-PAR50], изразена в 0,1 от градуса, а температурата на водата спадне под [PAR52PAR96]. Обърнете внимание, че в PAR51 се задава желаната температура на въздуха, а в PAR52 се задава желаната температура на водата (само при камина с водна помпа!)

Ето и за параметър 53:

Отностно Параметър 53: Температурна разлика на входа на охладената течност: В конфигурация „камина“: Ако настроената стойност е 0, камината не спира. В този случай можете да използвате външния термостат (свързан към I/O I03) за включване или изключване на камината. Ако настроената стойност е различна от 0, охладената течност се допуска в камината, когато температурата на въздуха надвиши [PAR51 (в оС) + PAR53 (в 0,1 оС)]. В конфигурация „камина с водна помпа“: Ограничителната температура, която се базира на измерването на температурата на въздуха, е същата като горе. Ограничителната температура за водата се задава в PAR95. В конфигурация „котел/горелка“: в този параметър се задава ограничителната температура в хх оС.

И най-накрая Пар 51, който е в зависимост с горните два:

Отностно Параметър 51: Желаната температура на въздуха/водата (в оС): В конфигурация „камина“ задава желаната температура на въздуха в хх.х оС (максималната допустима стойност е 51.0). В конфигурация „камина с водна помпа“ задава желаната (стайна) температура в хх.х оС (максималната допустима стойност е 51.0). В конфигурация „котел/горелка“ задава желаната (стайна) температура в хх оС. В конфигурация „бойлер с акумулатор“, този параметър се изчислява като [PAR84 + и не може да се променя ръчно

Но на мене ми се струва, че по скоро имам този външен термостат за стая. Когато ми сложиха печката, към нея си имаше монтирано кабелче с термочуствителна глава, която ми мери градусите в стаята... завинтено е точно до захранващият кабел на печката и се полага на 2-3 метра от печката. Та ако е това, как мога да настроя да ми спира на 22, 1 градуса при положение, че съм го изкомандвал от дисплея да ми държи 22 градуса.
Също така искам да почва работа ако спадне 1 градус, т.е на 21 градуса да почва да работи.
filmatoplo - майстор
Седя и умувам :? говориш - да спира и да тръгва през 0,1 градус какво имаш предвид .Искаш камината да гаси и пали ,или само да намаля и увеличава мощност .Тези 0,1 градуса по какво искаш да се мерят - по температура на водата или по въздуха в стаята .
simeon_86 - напреднал
filmatoplo написа:
Седя и умувам :? говориш - да спира и да тръгва през 0,1 градус какво имаш предвид .Искаш камината да гаси и пали ,или само да намаля и увеличава мощност .Тези 0,1 градуса по какво искаш да се мерят - по температура на водата или по въздуха в стаята .

Искам на дисплея когато настроя на 22 градуса.. камината да спира да работи на достигнати 22,1 градуса. Почването и на работа да е на 21 градуса... това е толеранс 1,1 а не 0,1 :). Сега пробвах с промяна на пар 53 на 0 но все още не ми спира камината на 22,1 градуса.....

Искам по температура на стаята
nokoniko - специалист
simeon_86 написа:
filmatoplo написа:

Искам на дисплея когато настроя на 22 градуса.. камината да спира да работи на достигнати 22,1 градуса. Почването и на работа да е на 21 градуса... това е толеранс 1,1 а не 0,1 :). Сега пробвах с промяна на пар 53 на 0 но все още не ми спира камината на 22,1 градуса.....

Искам по температура на стаята
Мисля, че пар.53 трябва да ти е 1, за да спира на 22,1, а пар.50 да е 10, за да я пуска на 21 градуса. Ако не се получава явно нещо пропускаме. :partyman: Пар.51 - направи го 25....а пар.76 колко ти е.
nelim - специалист
50. Cool fluid exit temp. diff. --> [10]
(тук остава 10 - което е 10*0.1 = 1 градус, демек ще почне да топли при 21 градуса)
51. Water/air temperature --> [25.0]
(тук трябва да ти е 22)
53. Cool fluid entry temp. diff. --> [10]
(тух ако го оставиш 10 е 10*0.1 = 1 градус, ще почне да охлажда при температура 22+1 = 23градуса, щом искаш да почне охлаждането на флуида на 22.1 - трябва да го направиш 1, ако го направиш на 0, започва да игнорира неговия температурен сензор и се съобразява само с външен термостат - закачен на бялата букса отзад

Това са параметрите по подразбиране, говорим за интегрирания температурен датчик на камината, дето си излиза черния кабел от него - а не този на буксата за стаен термостат(зависи от параметър 53 и параметър 76 (при теб трябва да е 1)
nokoniko - специалист
nelim написа:
(тук остава 10 - което е 10*0.1 = 1 градус, демек ще почне да топли при 21 градуса)
(тук трябва да ти е 22)
(тух ако го оставиш 10 е 10*0.1 = 1 градус, ще почне да охлажда при температура 22+1 = 23градуса, щом искаш да почне охлаждането на флуида на 22.1 - трябва да го направиш 1, ако го направиш на 0, започва да игнорира неговия температурен сензор и се съобразява само с външен термостат - закачен на бялата букса отзад

Това са параметрите по подразбиране, говорим за интегрирания температурен датчик на камината, дето си излиза черния кабел от него - а не този на буксата за стаен термостат(зависи от параметър 53 и параметър 76 (при теб трябва да е 1)
При мен пар. 51 не може да е по-малко от 25......защо ли....
simeon_86 - напреднал
nelim написа:
(тук трябва да ти е 22)

Мерси за обяснението колега. Всичко това съм го направил с изключение на това, че параметър 51 не мога да го смъкна повече от 25 точки.
nelim - специалист
А параметър 76 какъв ви е ?

Като гледам тоя параметър 51, приема стойности от 25 до 255 , вероятно е редно да задавате температурата на въздуха от самото меню на печката , сигурно си го калкулира само, а не като параметър

т.е. отиваш на температурата при камината, цъкаш ентер и я променяш, сигурно тогава ще си сметне колко трябва да е параметър 51

в смисъл, абстрахирай се от пар51, сетвай си останалите, пък температурата на въздуха си я задавай от самото меню и виж как ще се случат нещата
Последна промяна от nelim на чет окт 05, 2017 2:23 pm, променено общо 2 пъти.
simeon_86 - напреднал
nelim написа:
А параметър 76 какъв ви е ?
Стойност 1, както сте го посочили

Да и аз мисля в тази посока за параметър 51, но факта е, че камината не спира при достигането на температура 22,1 при настроени 22. Ще търся решение на проблема.. Лошото е, че когато си копуваме печки идват поставят е техниците и никакви настройки... оправяй се сам в 9та глуха... Дано някой открие решение на проблема, че е малко нелогично да си настройвам температура на въздуха 22 а да ми спира печката на 23 примерно :)
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: