Всичко за дърводелството
Chefo77 - майстор
Не се циганя, нали е направи сам - до някои отговори трябва да се достигне логически :)
Правиш така, че да не мърда. Сиреч фиксираш гредите към пода с пирон-дюбели и после - дъските с пирони и ПУ, или гредите към пода, ОСБ/шперплат с винтове и ПУ, а отгоре - дъските с лепене и коване.
ESPACE - майстор
Преди 10 години съм правил първото е единствено дюшеме в живота ми. Дюшемето беше на кума ми, две стаи, двамата го редихме. Гредичките хванахме към пода с дюбели и винтове. Дъските към тях също с винтове. Още не се е разскърцало.
Hoвoceлckи - майстор
Дали ще издържи наводнение (от пералня да речем)? :-D Мойто, иначе старо и дебело, се разскърца точно след такова нещастие. Дали ако перна няколко дюбела в областите на скърцане няма да успея да му взема думата :?
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
Дали ще издържи наводнение (от пералня да речем)? :-D Мойто, иначе старо и дебело, се разскърца точно след такова нещастие. Дали ако перна няколко дюбела в областите на скърцане няма да успея да му взема думата :?
А защо не пробваш с полиуретанова пяна със слабо раздуване - около 10 лв. е флакона с накрайника наподобяващ пистолет.
Hoвoceлckи - майстор
Бях купил. Не намерих време и веднъж като ми потрябва я реализирах. Междувременно жената почна да ме омайва да го правя с плочки (евентуално и с подово). Получи се застой ... :-D Това с дюбелите ми се стори идейно, та попитах за мнението ви по принцип. Благодаря все пак!
Chefo77 - майстор
Опасявам се да дам съвет да се дюбелира, защото ако има изгнила греда, ефектът ще е нулев :(
Пяната сякаш е по-добър вариант. Но защо да е нераздуваща, в конкретния случай точно силнораздуваща ще е по-ефективна. Би запълнила повече празнини.
Hoвoceлckи - майстор
Не мисля, че може да са изгнили бичеметата. По-скоро са се разместили подложките под тях. Това става и без наводнение - само от вибрациите от ходенето особено, когато дъските са и по-тънички. Точно една от препоръките е при монтажа тези подложки да се замазват. Някога това ставаше с циментов разтвор. Само на себе си - кой ще ти се занимава и чака после пък да стяга :-D Сега фиксирането им може да се направи с какво ли не.
Колко разширяваща се пяна ... По-скоро бих попитал за показател за свиваемост при натиск след ... някакво време. Не съм чул за такъв?
Димитър Димов - специалист
Преди време човека който ми цикли дюшемето ми каза следното : с бормашина се пробива дюшемето и с винт за директен монтаж в бетон се фиксира към плочата.Не знам какъв е ефекта понеже не го направих. Ако някой реши да пробва нека да пише за резултата.
zz_stefanov - майстор
Каквото и да се говори все ще си поскръцва. Дюшемето е готово. :)
Редено е върху греди нивелирани върху пясък. Междината между гредите е 30 см. Над пясъка има два пласта дебел найлон за оранжерия (бях писал тук, че въпреки че има дренаж, пак има жилки влага, защото къщата е върху пръста). Всъщност нивелацията щеше да е много по лесна без найлона, но пък бай Лазер много помогна :) Колкото и да са добре нивелирани, гредите са си криви и на места съм поставял силикон при коването. Гредите около острова за печката са хванати с винтове и дюбели в бетона, за да не ми се отвори точно там фуга при досъхването на материала. Точно тоя остров ме забави най много при работата. Циклих с виброшлайфа, но не се получи голям ефект, тази машинка не е за това.
Лакирано е с един грундираш и три пласта безцветен лак за паркет на водна основа на сократес.
kozl - майстор
В-у пясък какво ще го спаси от скърцане :?

Тема "Защо скърца и какво да направим преди монтажа на дюшемето за да не се разскърца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: