Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
вт авг 25, 2026 6:26 pmbmwww написа:
Здравейте, въпроса ми е ...
И що я забъркахте тая каша?
Аз просто недоумявам...
Основни неща които трябва да се спазват вие сте ги пренебрегнали.
Извикайте си някой грамотен техник щото като гледам какви въпроси задавате е ясно ,че не е за вас това приключение!
Успех!
MamaMy - майстор
Проблема при нас е беднотията. Сега дори и вече да сме по-добре финансово, продължаваме да тъним и да искаме да минем метър без да осъзнаваме, че богатите държави са богати защото всеки си гледа работата и не върши чуждата. Всеки у нас разбира от опъване на кабели. "К'во толкова, нали са две жици и няма значение коя къде е". Ако имаме институции които да си гледат работата дори и тавана няма да си боядисвате сами камоли основен ремонт или промяна по инсталацията. Като почнете ремонт и съседите ви топнат в общината накрая идва приемателна комисия. За всяка изпълнена дейност се иска протокол от сертифициран и регистриран майстор. Ако ги имаш сертификатите няма проблем. Отделно комисията преглежда и оценява качеството на извършените дейности и току някой майстор изгори. Така никой няма да посмее да подпише протокол без да е свършил работата самия той. Ако пък намерят кусур на инсталацията само ви прекратяват служебно партидата. Нова може да ви пуснат след заплащане и положителна оценка на приемната комисия. Нещо като Акт16 в доста по-тежък вариант. Нататък е ясно. Плащаш 2 пъти и то от най-скъпото.
Нашите строители там се изхитриха. Един изкара сертификат и прави фирма. Наема останалите като общаци и ги пуска нелегално по обектите.Ако ги хванат горят. Ако се размине той подписва протоколите. Мой приятел лежа 3м в немски затвор. Общак пък монтира асансьори. Има документи тук в БГ. Все това е работил, но там е нает като общак и няма сертификат. Жена му носи документи и дипломи, легализираха ги, но немците не ги признаха. Излежа си присъдата и сега не може да си намери никъде легална работа в Германия защото има досие. :cool:
mika - специалист
чет авг 27, 2026 10:09 amMamaMy написа:
Проблема при нас е беднотията.
вт авг 25, 2026 6:26 pmbmwww написа:
На долния етаж ще са всичките ми силови електроуреди , хладилник , сушилна , пералня , съдомиална , бойлер , фурна и индукционен котлон .
Беднотия не е точната дума :wink:
bmwww - специалист
Нищо не разбрах освен , че сте бедни :mrgreen: пари на майстори не давам щото им нямам доверие . Всичко си правя сам . Тоя форум от както съм се регистрирал до сега 2026 год. IQ видимо е паднало с поне 40% . Един коментар не видях да ми отговори на въпросите . Зачетох се в темата за ДТЗ и там най-ясно си личи за какво говоря , вижда се техническата грамотност на потребителите до първите 20 страници и какво се случва на последната , в която се пита вече какво е ламБа . Половината от коментиращите тук са най активни във Вицовете , интересно ми е на колко от вас , дето ми коментирахте темата ЕГН почва със 7,8 , натам не ми се мисли . Не ми се вярва да има някой с такова ЕГН и да отговаря толко малумно .
Николов Н. - специалист
Прочети на 25.08 - 19.10 какво съм написал. И се моли да не убиеш някой с четене по форумите за направа електро инсталации. Говоря го от професионална гледна точка - учене 5г., практика над 30!. А и акъли по форумите дават разни бивши фатмаци от БА, със завършен едномесечен курс за ел. инсталатори. Това не е дърводелство,агрономство или готварство! Успех в четенето на съвети и "майсторлъка"
prasse - специалист
чет авг 27, 2026 5:17 pmbmwww написа:
Нищо не разбрах освен , че сте бедни :mrgreen: пари на майстори не давам щото им нямам доверие . Всичко си правя сам . Тоя форум от както съм се регистрирал до сега 2026 год. IQ видимо е паднало с поне 40% . Един коментар не видях да ми отговори на въпросите . Зачетох се в темата за ДТЗ и там най-ясно си личи за какво говоря , вижда се техническата грамотност на потребителите до първите 20 страници и какво се случва на последната , в която се пита вече какво е ламБа . Половината от коментиращите тук са най активни във Вицовете , интересно ми е на колко от вас , дето ми коментирахте темата ЕГН почва със 7,8 , натам не ми се мисли . Не ми се вярва да има някой с такова ЕГН и да отговаря толко малумно .
Всеки следващ коментар по темата само би влошил още повече нещата (и без това - омазани!).
Плати си на надежден изпълнител и му възложи, каквото там искаш...
Не е необходимо да задаваш повече въпроси.
Последна промяна от prasse на пет авг 28, 2026 8:45 am, променено общо 2 пъти.
Кики - специалист
Те па едни въпроси! и чак се сърди що не му отговаряли адекватно, всички които са си направили труда да му отговорят са го направили с желание, аз например изобщо нямам такова.
valentino76bs - майстор
чет авг 27, 2026 5:17 pmbmwww написа:
Нищо не разбрах освен , че сте бедни :mrgreen: пари на майстори не давам щото им нямам доверие . Всичко си правя сам . Тоя форум от както съм се регистрирал до сега 2026 год. IQ видимо е паднало с поне 40% . Един коментар не видях да ми отговори на въпросите . Зачетох се в темата за ДТЗ и там най-ясно си личи за какво говоря , вижда се техническата грамотност на потребителите до първите 20 страници и какво се случва на последната , в която се пита вече какво е Stars . Половината от коментиращите тук са най активни във Вицовете , интересно ми е на колко от вас , дето ми коментирахте темата ЕГН почва със 7,8 , натам не ми се мисли . Не ми се вярва да има някой с такова ЕГН и да отговаря толко малумно .
То ,че повечето от майсторите са неадекватни е ясно но това е щото такива се търсят.Нишата е такава.
Да имаш повече доверие на себе си не е лошо стига да е оправдано а като гледам какви си ги натряскал по добре да се беше доверил на някой поне щеше да имаш три жици.Даже и нещо да беше не както трябва с минимален труд щеше да се коригира ...а сега баташко клане.
И как да ти отговарят хората на елементарните ти въпроси те с първото изречение те сложиха на кантара!
Тази област не е за направи си сам ако нямаш грам понятие в областта.
И моля те не бъди нагъл а си промени мирогледа.....!
sts - специалист
bmwww ако бяхте разгледал повече информация по въпроса във форума и тогава
да питате щеше да има смисъл.
През годините сме правили дискусии по инсталациите и има натрупан материал.
Кое ръководство или наредба сте прочели за да се ориентирате кое,как и защо се
прави или какво не трябва да се прави.Момчетата тук и там са цитирали и някои
членове от Наредба 3 която е настолна книга за електроспециалистите.
Колкото и да се говори за бедност или нямане на пари електрическата исталация
се прави да служи на хората минимум 30 г и винаги инвестицията си заслужава
стига някой да разбира за какво иде реч.Ако кажете колко спестихте от трижилните
кабели като сте сложили двужилни ще излезе някаква мижава сума за която не си
заслужава да се говори.
На Ваше място щях да търся начин двужилната инсталация да я направя трижилна
и в таблата да сложа ДТЗ и всичко да е направено по изикванията.
За това по умните правят проект или скица на консуматори и осветители и определят
т.к. които ще се захранват от таблото.После определят сеченията и АП за да няма
грешки и чак тогава извършват реалната работа по инсталацията.
Когато задавате точни въпроси ще получите точни отговори иначе малко вицове.
bmwww - специалист
Готов съм така или иначе , докато ви четох умните коментари си вързах инсталацията на долния етаж , TT заземяване . Реших да е ТТ за да не заземявам енергото и улицата в моя двор . 3 кола по 1.5м през 2 метра един от друг . Не съм мерил с професионален уред , ще измеря ксто намеря , но на базов тест свети крушка, ДТЗ ще работи . Доколкото се образовах , и 10 ома съпротивление да постигна , АП 25А пак няма да падне никога . Горен етаж съм оставил 2 жилна инсталация с мостове в контактите , 3 жилна между , таблата , някой ако му се кърти някога да я прави и горе 3 жилна . От зарядно за телефон и лаптоп ток няма да ме хване . Благодаря ви за тъпите коментари , абсолютно никаквата насока и нито един отговор по темата , освен , че нищо не разбирам , което пък ме стимулира да чета . С тези бързи темпове на развитие в световен мащаб , нямам търпение да видя IQ-то тук другата година . Предполагам , че ще има само базови срички . Не забрявайте , че като умрете , все някой трябва да наследи вашата професия , така че не бъдете скъперници да споделяте знания . Няма изглед скоро в БГ пазара да се наводни от електротехници . Леб ше има .

Тема "От двужилна към трижилна инсталация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: