• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
dimitrovs - специалист
Здравейте,
Ще съм благодарен ако някой може да даде съвет, и да помогне!
Проблемът е следния:
Над стаята ми има тераса, която обхваща половината от тавана на стаята. Естествено за българските условия дойде момента, в който терасата протече и трябва да се вземат спешни мерки.
Едва ли ще мога да накарам съседът да си разбие терасата и да я прави отново, а на мен ми е трудно да правя чужда тераса. Става въпрос за площ около 5-6 кв. м.
Четох, че има варианти за прозрачна хидпоизолация, която се полага върху плочки/мозайка.
Имате ли преки наблюдения дали това решава проблема, и може ли да препоръчате нещо, което е ефектовно!
Благодаря!
MamaMy - майстор
А защо терасата е над стаята? Това оригинално архитектурно решение е или има усвояване на тераса при вас? Всичко зависи от ситуацията, но това определя кой и за чия сметка ще прави ремонта. Във 100% решението е ремонт горе. Отдолу най-много едно боядисване няколко месеца след като оправят горе и изсъхне.
dimitrovs - специалист
Така е сградата проектирана - няма индивидуално архитектурно "творение". Пълно е с такива блокове с тераси - а под тях жилищна площ.
Става въпрос горе, върху мозайката/плочките да се положи прозрачна хидроизолация, която се полага върху плочки/мозайка. Към момента се изключва вариант на къртене на плочи и полагане на хидроизолация и т.н.
Та питането ми е има ли някой опит с такава прозрачна хидроизолация върху плочки/мозайка.
Dessie - специалист
В две бани с течащи фуги съм мазала продуктът на Изомат. Проблем не е имало повече, в едната вече две години откакто е мазано, в другата мазах преди 6-7 месеца. Прави гланцово леко гумено покритие върху плочките и ако е нанасяно добре, изглежда нормално. Прочети указанията и ако те устройва - действай.
dimitrovs - специалист
Много благодаря!
Трудно ли се нанася - т.е. като лак за паркет предполагам, а ъглите с четка?

Благодаря!

чет юли 02, 2026 4:18 pmDessie написа:
В две бани с течащи фуги съм мазала продуктът на Изомат. Проблем не е имало повече, в едната вече две години откакто е мазано, в другата мазах преди 6-7 месеца. Прави гланцово леко гумено покритие върху плочките и ако е нанасяно добре, изглежда нормално. Прочети указанията и ако те устройва - действай.
Dessie - специалист
чет юли 02, 2026 4:24 pmdimitrovs написа:
Много благодаря!

Благодаря!

Да, с четка в ъглите и по фугите, с валяк по плочките. Нанасяй обилно материала, ако е на тънко не се самоизравнява и може да остане “ на четки” , провери дали е ув устойчив, защото аз не съм гледала, че не ми беше нужно :-)
Изтърква се с грунд и парцал преди това. И трябва да е сухо и отдолу и отгоре. Аааа, да …. Мирише неприятно, но е за ден-два докато стегне. Все пак, чети продуктовата карта, има важно инфо
dimitrovs - специалист
Благодаря Ви много!

чет юли 02, 2026 4:28 pmDessie написа:
чет юли 02, 2026 4:24 pmdimitrovs написа:
Много благодаря!

Благодаря!

Да, с четка в ъглите и по фугите, с валяк по плочките. Нанасяй обилно материала, ако е на тънко не се самоизравнява и може да остане “ на четки” , провери дали е ув устойчив, защото аз не съм гледала, че не ми беше нужно :-)
Изтърква се с грунд и парцал преди това. И трябва да е сухо и отдолу и отгоре. Аааа, да …. Мирише неприятно, но е за ден-два докато стегне. Все пак, чети продуктовата карта, има важно инфо
MamaMy - майстор
Това много ми прилича на замазване на проблема. Ако сградата е проектирана така, значи по проект трябва да са изпълнени определени процедури и монтирани съответните изолации. Ако сградата е нова може все още да има гаранция. Ако е стара обаче е добре да се разкърти за да се види какво се е компрометирало. Няма как да се случи толкова рано. Хората имат замъци по на 500 години с подобни тераси на които се е танцувало, били са се и са се качвали стотици хора. Не съм чул за протекла такава тераса.
Rakeem - специалист
Трябва компетентен човек(баняджия) да се качи и да огледа терасата. Тази вода влиза отнякъде, ако са плочки, то най-вероятно е от фугите, които или са компрометирани с времето или на се направени адекватно изначално(циментова фуга, вместо силиконова) в критични(деформационни) зони.
С тези мазила нищо не се постига, поне в дългосрочен план.
За справка, модерно жилище с добри технологични изпълнения и напляскали циментова фуга между дограмата и плочките на терасата.
MamaMy - майстор
Ако се надяват за отводняването само на фугата, спукана им е работата. То същото като тоя лак. Трябват си комплексни мерки както в баните, но правени от специалисти. Не като един дето дойде и ми вика: - Не ти трябва хидроизолация. Нали отдолу под банята е земята. Е, под няколко слоя замазки и изолации да, но къде ще отиде тази влага? Не е ли по-добре въобще да не я допускаме?
Нагледал съм се на такива специалисти учили и недоучили.
  • 1
  • 2

Тема "Течаща тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: