От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Май такова е....PWM регулатор.
Разтурих едно старо захранване + зарядно, което съм правил отдавна и като видях вътре трафчето от любимият ми тип ТС, ме обзе носталгия......ииииии дадох му нов живот :-D
gogo7777 - майстор
Малко отзив за захранването.

Захранването работи стабилно вече седмица нон-стоп. Регулатора е захранен с 11V DC, от него черпя 2A ток при напрежение 1V. Двете по-големи радиаторчета с транзистори на тях се загряват до такава температура, че немога да си държа пръста (средния пръст :lol: ) за повече от 10-на секунди.
Трябва ли да се притеснявам за надеждността на регулатора. Дават го до 30А, което си е някакъв майтап май.

:drinkers:
Lux Æterna - специалист
:? Консумираш 2W като товар и имаш 20W загуби преобразувани в топлина?! После що имало глобално затопляне! С това кпд от 9,1% тоя "хубавец" незнам какво го хвалиш. Слагай му един вентилатор на 12V да му прави вятър!

Поздрави
batkoce - специалист
Не съм сигурен, точно какво е това нещо, но не е логично да грее толкова при такава малка консумация. Само ако е линеен регулатор може да се държи така. Дай линк към мястото, от където си го взел, да видим що за чудо е...
batkoce - специалист
Пише PWM регулатор. Не е редно да се нагрява осезаемо при 2 вата консумация. Може да си има скрити недостатъци.
Това е правено основно за регулиране на DC мотори. Сложи някакъв мотор, да видим дали пак така ще грее. В този си вид би трябвало да издържа мнооого повече от 2 ампера...

Аз ползвам в едно промишлено приложение по-голям вариант на това нещо, закупен от същото място и вероятно е от същия производител. Работи добре...
gogo7777 - майстор
Мотори нямам под ръка.
Вентилатор от АТХ става ли? Той не харчи много ток и едва ли ще е от полза за пробата амаааа :?
batkoce - специалист
Някакъв по-сериозен мотор трябва. Например нещо свалено от кола. Също може да се пробва с крушка за 12 волта. Настрой върху крушката 5-6 волта и виж как ще грее. Може първо да пробваш с по-малка крушка и после да сложиш по- голяма. Пише, че максималната мощност е 1200 вата. Ти го натоварваш с 2 вата и грее. Не може това да е нормално...
gogo7777 - майстор
Крушка имам, но ме притеснява, че волтметъра е до 3 волта. Всичко е запоено и трудно ще го откача. Освен да срежа единия кабел към него на удобно място (не ми се ще баш :) )

С реотан става ли? Ще му пусна 3 волта и тока ще го глася на 10А. Демек ще натоваря регулатора с 30 вата и ще го оставя да работи няколко часа. Дано устиска реотана защото ще е много къс и ще грее като печка Лъч :)

ПП......имам също циментови резистори 0,47 ома 10 вата.....с два в паралел би трябвало да достигна близо 40 вата върху регулатора.
pipilica - майстор
Аз имам същото и се думна щото са келяви транзисторите като сложих истински от Комет и вече не грее и работи добре.
Тия радиатори са малки тури перка да ги обдухва.

Тема "Тиристори в паралел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: