• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
prasse - специалист
Досега изприказвахме една купчина глупости.
Няма никакво фазово регулиране!
За да търсим причината, първо трябва да сме сигурни в правилността на схемата! Каква е тая обща "маса" на картинката? Д3-Д6, какво изобщо правят в показаната конфигурация? Това би трябвало да си е чистокръвен Грец! Под някакъв вид управляващ сигнал (от контролер или ръчно, знам ли?), триакът включва към мрежата и през "съставния гасящ кондензатор" се подава променливо напрежение за изправяне и зареждане на групата С1-С7 с някакво високо ниво (280-300-320 Волта?!?). Как се включва импулсната лампа към заредената кондензаторна група?
Очевидно, има схемотехнично или конструктивно недоразумение от страна на производителя, което трябва да разнищим. Ама информацията е непълна, засега.
Baлepu - специалист
Казал съм, за каквото съм се сетил. Подавате уточняващи въпроси - казвам, каквото мога.
За фазовото регулиране най-вероятно си прав. Триакът го играе ключ. Мисля, че му се подават определено време отпушващи импулси, в зависимост от зададената степен. В такава "степен" той зарежда "батерията" (С1-С7). Оказа се, че тя е директно свързана към тръбата. Нейонизиран ксенона има високо съпротивение. За да светне, явно се подава запалителен високоволтов импулс. Как точно - все още не съм открил.
Схемата е вярна. Свалял съм значително по-големи. Диодите не са в Грец. "Групата" май не е просто баласт. Като поразмишлявах, С11 е последователно на единия полупериод, т.е. - удвоява напрежението, което така се подава на "батерията" и тя се зарежда до ~430V.
Последната с която се занимавах днес, имаше различни симптоми. След първото светване (блясване) тръбата остана да свети в някаква степен. И естествено готовност за следващо (блясване) нямаше. Оказа се, че напрежението на батерията е 530V. На С11 – 300V. А на С 10 – 20V. Мернах всички диоди - окей са си. Утре ако имам време, ще отворя една работеща, да я прегледам на осцилоскопа.
Този С10 ми изглежда като свидетел там :?
prasse - специалист
ср май 20, 2026 8:43 pmBaлepu написа:
Оказа се, че напрежението на батерията е 530V.
Въийй... Е па как стават тез работи? :-k
За да светне, явно се подава запалителен високоволтов импулс
За този импулс търси по нея някакъв "трети" електрод. Тя по друг начин няма да запали!

"Групата" май не е просто баласт.
Просто, баласт е. И то в най-малоумният вариант...
Диодите не са в Грец.
В Грец трябва да са... Пак провери... Ако все пак си прав и те не са в Грец, то не би трябвало катода на Д5 да има връзка с баласта, ами трябва да е директно към входа, демек там долу отляво, където си нарисувал входната "маса".

Всъщност, това май е цялата същност на проблема! Схемата, изглежда е сбъркана от производителя!! Пробвай с това, което ти давам на коригираната рисунка! Прекъсни връзката на Д5 с баласта. Задължително! И няма да грее нищо и да гърми...

Прикачен файл

IMG_20260520_084002.jpg
IMG_20260520_084002.jpg (42.25 KиБ) Видяна 310 пъти
hidrazin - майстор
ср май 20, 2026 7:19 pmprasse написа:
Досега изприказвахме една купчина глупости.
Няма никакво фазово регулиране!
За глупостите напълно съгласен (особено от някои ... глупости).
И ако няма фазово регулиране на заряда как регулират мощността на "вспышка-та" бре?
ЖОКЕР:
По спецификации мощността и е 200 и се регулира от MAX до 1/16-та от MAX.
НЯМА никакъв друг начин да регулират мощността освен със заряда в С1-С7.
А тъй като капацитета на групата е постоянен, регулирането става единствено с напрежението въргу групата С1-С7... :rock:
ср май 20, 2026 8:51 pmprasse написа:
За този импулс търси по нея някакъв "трети" електрод. Тя по друг начин няма да запали!
Едва ли точно Baлepu ще тръгне да търси третия електрод защото го знае къде е. :-D
Ето, една от ТЕЗИ ЛамБи е неговата.
И на всичките ясно се вижда третия електрод...
ср май 20, 2026 8:51 pmprasse написа:
Пробвай с това, което ти давам на коригираната рисунка! И няма да грее нищо и да гърми...
Аха. Само дето ще започнат да му гърмят С1-С7 ... :)
:partyman:
prasse - специалист
ср май 20, 2026 10:02 pmhidrazin написа:
Аха. Само дето ще започнат да му гърмят С1-С7 ... :)
:partyman:
Не, няма!!
Имаш бутилка водка, ако не му се оправи проблемът!!!
prasse - специалист
Тия педали, май наистина са му сбъркали схемата и са произвеждали серийно боклук в неусвест! Значи, една да има проблем, две да имат, ама всичките? Виж, какво намерих при руснаците:

Прикачен файл

sef3_mod-copy.png
sef3_mod-copy.png (10.36 KиБ) Видяна 277 пъти

Прикачен файл

Схема_электронной_сетевой_фотовспышки.gif
Схема_электронной_сетевой_фотовспышки.gif (24.9 KиБ) Видяна 278 пъти
Baлepu - специалист
Е той С11 вярно няма да гръмне никога, при положение, че след преработката през него няма да тече ток :-D
По този логика схемате би трябвало да си работи при липсващ напълно С 11 :? Ама тя не ще дори само като му падне капацитета.
Видях как става запалването - като по схемите на прасето. На външната спираловидна телчица се подава кратък високоволтов импулс.
prasse - специалист
чет май 21, 2026 9:24 amBaлepu написа:
Е той С11 вярно няма да гръмне никога, при положение, че след преработката през него няма да тече ток :-D
По този логика схемате би трябвало да си работи при липсващ напълно С 11 :? Ама тя не ще дори само като му падне капацитета.
Видях как става запалването - като по схемите на прасето. На външната спираловидна телчица се подава кратък високоволтов импулс.
Не, не е така. Тогава С11 ще си работи нормално в баласта.
Позволих си да ти прерисувам схемата по-нагледно за "творчески размишления". Абсолютно същата е като твоята.
След първоначалното зареждане на групата С1-С7, асиметрията е очевидна.
Да видим, как се натоварват С10 и С11 по време на положителен и отрицателен полупериод? Според мен С10 почти никак, С11 яко... (Как не ми се занимава със симулатори на стари години...). Изправителната група, все пак трябва да си бъде Грец.

Прикачен файл

20260521_164430.jpg
Последна промяна от prasse на чет май 21, 2026 11:15 pm, променено общо 3 пъти.
kozl - майстор
Схемите станаха доста и смисълът за коя схема се пише се изгуби в превода #-o

Обаче между това
Изображение

и това

Изображение

Има съществена разлика.

А аз не мога да си обясня защо 1N5408 са по 2 последователно навързани :?
prasse - специалист
чет май 21, 2026 7:07 pmkozl написа:
Схемите станаха доста и смисълът за коя схема се пише се изгуби в превода #-o

Обаче между това
и това
Има съществена разлика.
Да, де... Именно... Че кой е казал друго? Първата е предложение за преработка, втората е оригиналната схема на Валери (прерисувана). Тя е грешна концепция, затова всички светкавици му създават проблеми. :yawinkle: Коментираме нея, сега.

чет май 21, 2026 7:07 pmkozl написа:
А аз не мога да си обясня защо 1N5408 са по 2 последователно навързани :?
При тези 1000 Волта обратно VRRM (по каталог), няма никаква нужда от такова последователно навързване. Не знам, какво са си мислели, че правят. :shock:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Захранване на фотосветкавица" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: