• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pipilica - майстор
вт май 12, 2026 4:52 pmhidrazin написа:
пон май 11, 2026 7:43 pmSvetoslavoff1 написа:
Конструкция за засенчване, ще носи само мрежа.
Освен мрежата ще носи и вятъра, и евентуален лед от градушка...
Имай едно на ум че засенчващите мрежи не са като тези за градушка.
Оказват съпротивление на вятъра.
А отгоре не трябва да е хоризонтална а така направена че лед от градушка да се свлича навън...
:partyman:
Абе зависи от градушката, ако е много мрежата прави кореми и никакъв наклон не спасява положението. Преди време при мен падна яка дребна градушка, имам снимки но трябва да ги намеря в компа, значи мрежата устоя на леда но два тела поцинковани 3мм се разтегнаха и се скъсаха и се сгъна един вертикален профил 50х30х2 щото от другата страна теловете издържаха. Нали покривам почти целия двор с мрежа за засенчване щото изнасям растения по двора.
Ще ти снимам моя навес с мрежа да видиш как е направен, ще ми се смеете, ма ми върши работа, той не падна въпреки многото лед.
Svetoslavoff1 - майстор
Важното е да ти върши работа, а кусури винаги могат да се намерят. Ще съм благодарен, ако качиш снимка с общ изглед и описание или схемичка на конструкцията, най-вече горе разстояния между напречни и надлъжни телове или профили и какво евентуално би подобрил, ако сега я правиш.
Лек и спорен ден!
hidrazin - майстор
ср май 13, 2026 3:29 ampipilica написа:
Ще ти снимам моя навес с мрежа да видиш как е направен, ще ми се смеете, ма ми върши работа, той не падна въпреки многото лед.
Ако пък ти видиш как съм сложил тая година мрежата за градушки - ще се смееш повече. :-D
Дано няма, а ако има - колкото спаси, толкова.
Все пак при мен не е основно занимание а от спортна злоба.
pipilica - майстор
Ето снимките с малко коментар, ще пускам линкове за по удобно.
https://scontent.fsof5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6A0A8098
тва е навеса дълъг е 18 метра и е широк към 3.50
https://scontent.fsof5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6A0AA7E9
https://scontent.fsof5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6A0A8E8C
така са крайните ъгли, тука ми беше лесно да откача мрежата да снимам.
https://scontent.fsof5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=6A0AB268
това е общо, гледай какъв наклон има и пак събра кореми с лед, на навеса единя дирек се вижда че е крив щото се събра лед и по наклона и върху навеса.
Вертикалните са 50х30х2 и са на 3 метра, горе обиколката пак е 50х30х2 и има напречни 40х20х2, паянтите също са 40х20х2.
По наклона има 40х20х2 от навеса до вертикалните зад масите, пак са на 3 метра и между тях има тел, това зад масите горе в вързано с тел за голямата оранжерия. Мрежата е за засенчване и върху навеса е на два ката заради растенията които са отдолу, всичката мрежа е на свински опашки по железата и по теловете, има дупки и кърпеж щото трябваше да махна леда а пък тая зима ме изненада един сняг та правих още дупки да го махна и да събера мрежата.
Нема да гледате натурията по двора, 100 неща съм хванал да правя и нищо на лице.
hidrazin - майстор
ср май 13, 2026 10:07 pmpipilica написа:
гледай какъв наклон има и пак събра кореми с лед
Ми то ти наклони ... нямаш.
Но пък имаш доста срекмета за лед от градушка - както хоризонтални, така и леко наклонени. :-D
Върши работа нещо такова:

Изображение

При твоя "какъв наклон" винаги ще е така:

Изображение

Играх го тоя филм още преди много години кога сложих за пръв път мрежа.
Случи се да съм там кога заваляха ледените топчета.
От терасата само гледах как ми се пълни мрежата с лед и се свлече на коловете на доматите.
Ма се разминах само с около 20% щети - градушката мина косо под мрежата и очука най-северния ред с домати. :-D

Е, те тогава нямаше с какво да снимам...
pipilica - майстор
Е не мога да правя чак такива "наклони".
Svetoslavoff1 - майстор
Pipilica, благодаря за споделеното, ще ми е от полза!
  • 1
  • 2

Тема "паянти на метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: