Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
вт май 05, 2026 12:56 pmqnkov написа:
Въпрос, инсталацията с крива Б предпазители или да заложа на масовото да си сложа просто крива Ц? Може би само за осветлението да сложа един с крива Б
Каквито токове на къси съединения в съответните кръгове си изчислил, такива "криви" предпазители ще сложиш. Кабели, сечения, дължини,... Пък и някъде контури се мерят...
Или-и-и... Да не би да търсиш някаква селективност??? #-o
hidrazin - майстор
вт май 05, 2026 12:56 pmqnkov написа:
... инсталацията с крива Б предпазители ... за осветлението да сложа един с крива Б
Дрън, дрън, дрън...
Ми що за по-сигурно не си сложиш с крива K или още по-добре с крива Z ???
:partyman:
valentino76bs - майстор
Е не му чупете хатъра на човека нека слага Б :)
Нали трябва да вървим напред и да следваме някой....и с дтз та тъй довчера кичехме АC навсякъде днеска гракнаха ,че били опасни, айде само А.
Ся трябва да изтеглим цялата поточна линия да ги сменяме...като на колите дефектен чарк и ай обратно.
Отивам за въже.... :axe:
prasse - специалист
Тези неща не се "смучат от пръстите"....
Пример - авторът спомена за крива В на осветителен кръг!
Не се разбира какъв тип осветление ще се ползва, но едва ли ще е нещо различно от LED. При замяна на старите лампи с LED такива, трябва да се вземат под внимание високите (кратност) стартови токове на драйверите на LED-осветителите (особено важи за евтинджосите и ментетата, заливащи пазара!). Крива В може да се окаже "на кантар". И затова се правят и сметки, де...
В общият случай, подобни решения се вземат с помощта на формули, технически характеристики, калкулатор, измервания и т.н., а не така от въздуха - "този - казал, онзи - рекъл". Особено, трябва да се избягват съвети, давани от самозвани "електричари" или от магазинери на място в магазина!
Вероятно, осветителният кръг му е с 1.5кв.мм., така че какво го бърка да си сложи 6(10)А крива С и да не потъва в дълбоки размишления?
valentino76bs - майстор
Единствените причини поради които все още не се използват масово Ап с крива Б е това ,че ги няма в наличност в повечето магазини и по високата им цена.
prasse - специалист
ср май 06, 2026 10:18 pmvalentino76bs написа:
Единствените причини поради които все още не се използват масово Ап с крива Б е това ,че ги няма в наличност в повечето магазини и по високата им цена.
Хм... Интересна концепция... :? Погрешна, при това!
Единствената причина, поради която се използват различните "криви" на автоматичните предпазители се нарича "Селективност".
В случай на късо съединение и при правилно оразмерена система се изключва само засегнатата част от веригата, докато останалата част от мрежата продължава да работи. С това се избягва пълна загуба на захранване и осигурява непрекъсната работа на системата.
Кривте на изключване (B, C, D и др.) участват в изчисленията при определяне приоритета на изключване при различни, предварително изчислени токове на КС.
Производителите публикуват таблици на селективност на произвежданите от тях прекъсвачи!!!!!! (можеш да се информираш по въпроса...).
Последна промяна от prasse на ср май 06, 2026 11:21 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
ср май 06, 2026 10:18 pmvalentino76bs написа:
Ония, проектантите що ги изключи от далаверата/схемата? :-D
КогИ започнат да ги залагат в проектите, ще започне да ги има и по магазините.
А дано, ама надали - те проектантите толкова си могат...
(да не говоря че ако ги питам за криви K и Z ще ме гледат като телета и ще мислят че се бъзикам с тях)

Освен това големи и мастити проектантски фирми все още използват ... ТОЯ СПРАВОЧНИК
А той е една отживелица и НЯМА никаква юридическа стойност.
В ТУ София преди преди 20-тина години се събрала една групичка, "заимствала" от тук-там и пръкнала някакъв справочник... :shock:
Не е нито закон, нито наредба, нито стандарт...

В момента действащия и законен стандарт е БДС HD 60364-5-52:2011 ..... + едишъни
Но НЕ и оня измислен справочник!!!
Аз го имам (стандарта) ама проектантите НЕ, не защото не им се дават едни 1100 нови ЛевРа за PDF формат. :-D

Та що трябва да им е трудно, като може да им е лесно, евтино и да прибират едни грешни кинти?
:partyman:

Тема "Смяна на апартаметно табло с размери на старото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: