• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
gogo7777 - майстор
чет апр 23, 2026 6:49 pmprasse написа:
Към тези, които имат интерес и желаят да си напрегнат мисълта: Какво би станало в обратният случай, т.е. когато малката монета е неподвижна, колко оборота около оста си ще направи голямата монета, ако я търкаляме около малката? :wink:

Естествено, без глупости от рода на отправни точки, пространства, луни, слънца и т.н. Ясно е за какво става въпрос...
Ааааа стига бе.....тоя път направо стрелям в тъмното
2/3 (две трети)

:drinkers:
prasse - специалист
чет апр 23, 2026 7:48 pmgogo7777 написа:
Ааааа стига бе.....
Нема се плашиш!
Тая е лесна :)
Има много по-брутални :?: За по-нататък... Евентуално... :partyman:
Baлepu - специалист
чет апр 23, 2026 6:17 pmprasse написа:
По нелеп въпрос не можа ли да зададеш?
Нелепо си си поставил условието на задачата. Колкото и да подскачаш, при това условие монетата прави само един кръг около собствената си ос :!: прави едно преобръщане при движениено си около другата монета. Затова и всички по-макли правят "+1". Примерът ми с "да направиш кълбо, държейки монета", не е подигравка :!: Абсолютно реален е за онагледяване на задачката ти.
Опитай се да вникнеш в картинката долу.
Зъбчатката "В" е твърдо фиксирана към "червената вилка" (ЧВ). Зъбчатката "А" е на ос. Зъбите не са зацепени. Ако завъртиш ЧВ съз зъбчатката В на един оборот около зъбчатката А, то "В" ще се преобърне веднъж, но не спрямо оста си (нали по условие е фиксирана). Това всъщност ти е добавения оборот, за който парадираш :idea:
Ако такива зъбчатки са зацепени и са свободни на фиксирани към тяло оси, завъртайки едната зъбчатката на един оборот, тя ще завърти другата с точно един оборот. Магията изчезна :-D
Ще кажа още веднъж за финал: да, при завъртане на монета около друга със същия диаметър, първата се преобръща два пъти, но само веднъж около собствената си ос :!: втория оборот го прави "като с неподвижна ос". Едното е също като да я държиш (монетата) между палеца и показалеца си и да я въртиш в тях (по оста ѝ). Другото е - да си въртиш китката, ръката ... целия да се въртиш или търкаляш. Да и тогава монетата ще се превърта в пространството, но не около собствената си ос :idea:

Прикачен файл

IMG_20260423_174250.jpg
IMG_20260423_174250.jpg (25.4 KиБ) Видяна 233 пъти
prasse - специалист
Уау!
Впечатляваща дисертация :-D :-D :-D ... Зъбчатки, вилки, зацепвания,... Сериозна работа... И то в тема със заглавие "Забавна математика"... Срещу една елементарна задача, популярна по целия свят...

Виж, ако нямаш какво съществено да кажеш по темата, моля те, не я цапай! Разбрахме, че си "Голямата Работа", но едва ли на някой му дреме на Шмайзера за това.
За мен не е проблем да се махна оттук и да те оставя да развиваш до безкрайност малоумните си теории върху основата на нещо реално и елементарно. #-o
Последна промяна от prasse на пет апр 24, 2026 10:19 am, променено общо 1 път.
Baлepu - специалист
Показвам доводи, обосновавам се, давам примери. Ти само крякаш. Сбъркал си си условието от самото начало (вероятно изгубено в превода). Не допусках, че е възможно да не разбираш, че има разлика между въртене спрямо собствена ос и друга отправна точка. Случва се човек да се обърка ... в бързина, недоглеждане, недомисляне. Ти обаче упорито го повтаряш многократно. Не чуваш, не виждаш, не мислиш. Видял си нещо в мрежата и машинално го интерпретираш.
Окей, аз съм до тук. Който иска да ти се връзва и да ти чини сеир.
kozl - майстор
Е кво се дърляте, движението е относително, както и истината за "верния отговор".
Е аз посочих "верния отговор" още в третия отговор след поста за монетите с условие, което предполагам не се разбра от всички участници в темата и така отговорът и насочващите пояснения бяха приети за "простотии".
Беше ми забавно да ви накарам да мислите и да чертаете :wink:
И все пак никой не отговори на тази простотия:
чет апр 23, 2026 1:31 pmkozl написа:
В "Стани богат" кой е верният отговор?
A - този, който отговаря на истината, но истината е някъде там ...
B - този, който си убеден, че е верен
C - този, който най-много се харесва
D - печелившия отговор
:?
Baлepu - специалист
Моят отговор е "D". В случая също е имало печеливш отговор, но прасето твърди, че освен че не е верен, няма изобщо верен. Възможно е и да не е имало (умишлено), но условието не е било (преведено) точно така. При наличие "около оста си", верен отговор си има и той е "3". При опит за уточняване на това условие стана какафонията.
prasse - специалист
пет апр 24, 2026 11:09 amBaлepu написа:
Моят отговор е "D". В случая също е имало печеливш отговор, но прасето твърди, че освен че не е верен, няма изобщо верен. Възможно е и да не е имало (умишлено), но условието не е било (преведено) точно така. При наличие "около оста си", верен отговор си има и той е "3". При опит за уточняване на това условие стана какафонията.
Вкара в оборот излишна игра на думи и претенции към условието да трупаш постове на чужд гръб. Затова, съжалявам че пуснах задачата!!! :sad:
Ти сам поиска прецизиране на условието за което ти благодарих и го направих. Ето, прочети се сам:
чет апр 23, 2026 8:49 amprasse написа:
чет апр 23, 2026 7:40 amBaлepu написа:
Мм, да ... въпросът не е зададен до край.
"Колко оборота ще направи монета B (...) , когато се върне в изходната си позиция?
(...) — около оста си
— около монетата "А".
Леко подвеждащо ... но трябва да се внимава :)
Благодаря за забележките!
Редактирах в поста си някои елементи в представянето на условието.
И естествено, че 3 не е верен отговор!
Верен отговор: 4 оборота "около оста си" :partyman:
Baлepu - специалист
Предният ми пост беше адресиран към kozl. С теб съм приключил. Който иска - да ти вярва. Все пак не е електротехника.
Винаги можеш да пишеш на модератор да изтрие задачката ти барабар с постовете след нея, като се мотивираш.
kozl - майстор
Земята се завърта около оста си приблизително 365,24 пъти (365 дни, 5 часа, 48 минути и 46 секунди) за една пълна обиколка около Слънцето, която трае една календарна година. Поради допълнителните близо 6 часа всяка година, на всеки четири години се добавя един допълнителен ден (високосна година).

Основни подробности:
Едно завъртане около оста: 24 часа (денонощие).
Една обиколка около Слънцето: приблизително 365,24 денонощия.

Защо не е точно 365? За да се компенсира разликата от около 1/4 ден всяка година, се въвежда 29 февруари на всеки 4 години.

В астрономията, спрямо звездите, Земята се завърта около оста си точно 366,24 пъти, но поради движението си около Слънцето, броят на слънчевите денонощия за наблюдател от Земята е 365,24.
Wikipedia
Wikipedia
Кой е верният отговор? - синият или червеният :?
Аз приемам и двата за верни. [-(

А колко ли още верни отговори има :?
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34

Тема "Забавна математика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: