• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
svetliopi44 написа:
Аз лично спирам да пиша, Вие си продължаваите. Явно си говорим на различни езици.
Вече се чудч защо и попитах... ма както и да е. лека на всички... :partyman:

Това, дето го предложих аз не ти ли върши работа?
Andri01 - майстор
Девиаторна схема с 3 ключа? Доколкото ми обясни един приятел,-няма нищо допълнително:само 3 ключа/предполагам девиаторни/ и 5 лампи. Някой да е правил нещо подобно? Стана ми интересно,от техническа гледна точка.
fikata - майстор
Andri01
Схемата е с два девиаторни ключа и един кръстат между тях, а не с три девиаторни ключа.
Изображение
Изображение
Последна промяна от fikata на пет апр 12, 2013 8:06 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Да,така става. Мерси.
kozl - майстор
Да се впиша и аз в темата с тройка девиаторен ключ и разпределяне - 2/3 (от два кръга на три) без допълнителни проводници в мазилка или видими такива.
С някои уточнения:
1. Двупроводна инсталация.
2. LED осветителни тела.
3. Единия съществуващ кръг е за излаз на тавана, втория за аплици (общо 2 броя) на стената. Този в тавана остава без промяна.
4. В конзолата за ключа има проводник фаза от АП за "осветление" в ап.табло и 2 проводника за прехвърляне на фаза към двата кръга на осветление в стаята.
5. Ключа е тройка девиатори, защото от избраната серия в Практикер имаше само такова серийно изпълнение. Ако имаше някаква серийна двойка ключ, този пост немаше да го има :-D
Но с този троен ключ ми заработи фантазията 8-[
С употребата на 4 диода разделих кръга за аплиците на 2 кръга. Два диода последователно към 2 от изходите на бутоните на ключа с противоположен поляритет към обща връзка с проводник за фаза към аплиците и по един диод последователно на фазата към излазите за аплици, пак с противоположен поляритет.
Допълнително след диодите при аплиците вградих и кондензатор 4,7 мкФ - така ми хрумна. И в единия аплик свързах м-у фаза и нула кондензатор 220 нанофарада, защото на ключа има некви точици, които приличат на светлинен индикатор и имам некви стари спомени, как след смяна на крушките от НЖ с LED се наложи да подменям и ключа с глим лампа, за да няма остатъчно осветяване.
След постановката се оказа, че ключа не е от светещите #-o
Осветлението на тавана - ок.
С аплиците проблем. Единия аплик не светна, но аз се светнах, че драйвера на LED GU10 е с гасящ кондензатор и с изправено напрежение не стаа [-X
Другия светна като кандило и след изгасяне, свети залязващо 10 секунди, което с вероятност се дължи и на добавения от мен кондензатор 8-[
Разрових резервите и замених несветещата GU10 (4W, 3000K) с друга LED GU10 (5W, 3000K), която просфети с към 1/2 намален интензитет.

Основно разчитах на драйверите за LED, които са с грец на входа.
Обаче какви трябва да са драйверите за да светят ледовете близко до номиналното :?
Мое би с грец + кондензатор + индуктивност в схемата :?
С НЖ нещата са сравнително по-прости и проверени. Диода скопява крушките на към 50%.
Но с ледовете ще има заигравка :roll:
Проба - грешка.

Продължение:
Мисля, че слабо светещата LED крушка GU10 и тя е с гасящ кондензатор, към който в паралел има съпротивление :?
Това предположение обяснява слабото светене и 10 секундния залез :-D
MamaMy - майстор
Къде намери тема на 13 години да я вдигаш? Не, че няма верни неща в нея, но повечето са анахронизъм. С тия смарт ключове и импулсни релета девиаторите останаха в историята. Хем скъпи, хем преразход на кабел.
hidrazin - майстор
Сигурно от почти 10 години девиаторите съм ги забравил и съм си ги забранил.
Ноооо... Леко "излъгах".
Преди около месец смених два девиаторни ключа не една комшийка с "големи очи". :-D
Единия ключ от типа на снимката (ама червен) съвсем се беше скапал и буквално висеше от стената на жиците.
А там живее и дете... Просто смених и двата с нови и ги "завинтих" към дървената ламперия в коридора.
И през ум не ми е минало нещо да променям...

Изображение

:partyman:
MamaMy - майстор
Това с ремонтите го остави. Ако тепърва трябва да опъваш няколко етажа трасета веднага се замисляш. Не знам дали има импулсни стълбищни автомати, но аз бих измислил такива. Какво пречи както си светваш с бутона, така да можеш и да си изгасиш преди да свърши времето? Варианта с датчици за движение е още по-икономичен вариант. Светва само лампите на етажа и то дори само тези които те засичат. В големи сгради с дълги коридори това е добро решение. Виждаме го и по филмите.
prasse - специалист
вт апр 21, 2026 9:28 pmhidrazin написа:
Преди около месец смених два девиаторни ключа не една комшийка с "големи очи". :-D
Нищо не казваш, какво стана после... с "комшийката"...
...с "големите"... :-D
MamaMy - майстор
Е ти пък какво? Изяде го :lol:
В кръчмата седят ловци и се надлъгват.
- Вчера ходих на лов за елени. Влизам в гората и какво да видя, един грамаден елен. Прицелих се аз и го гръмнах точно в средата на челото. Отидох до него, хванах го за единия крак, метнах го на рамо....- почнал да разправя единият. В това време другите казали "Наздраве". Пили всички и питат:
- И после кво стана?
- А, кое, кво ви разпраях, че забравих...
- Ами хванал си единият крак и си го метнал....
- Аааааа да бе. Значи хванах единия крак и го метнах на рамо, после хванах другия и него го метнах на другото рамо.. И после така й го начуках, че и паднаха очилата.
Последна промяна от MamaMy на вт апр 21, 2026 9:46 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Два кръга на девиатор, дали е възможно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: