• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
Как се свързва с две циркулационни помпи емайлиран буферен съд Tesy 200 л, на който има само вход и изход за топлата вода, плюс изход за рециркулация? Предполагам с тетка на студената вода, а за топлата на двата кръга се използва изход топла вода за ТП и рециркулация за големия кръг?

Прикачен файл

Screenshot_20210912-163332_Drive.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е бойлер, а не буферен съд. Може да се приспособи, но не и по описания начин. А защо не истински буфер?
bialk - специалист
Защото нямат емайлирани буфери от този тип. Другият вариант е на Елдом, те предлагат емайлирани и неръждавейки, но цената става съвсем друга.
Това, което ме плаши при буферите на Теси, е ръждата, която може да повреди пластинчатия топлообменник на термопомпата.
нед сеп 12, 2021 6:02 pmbialk написа:
Защото нямат емайлирани буфери
Е, хубава работа:
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... ni-sistemi
bialk - специалист
Нямат го в наличност, а там, където все още се намира, цената е 500 лв. За още 100 лева отгоре мога да взема 200 литровия, на който може да се монтира и 3 кв нагревател за подпомагане на ТП при много ниски температури. Остава въпросът как да се върже на два кръга?
Е да де, ама отворът, който искаш да ползваш за изход за ОИ е 3/4", това не ти ли направи впечатление? Буферът също има отвор 1 1/2" на дъното, където можеш да сложиш нагревател, макар че нагревателят за подпомагане на отоплението обикновено е във вътрешното тяло на ТП. Все пак производителят се съобразява със заводските ТП :cool:. Не виждам логика в това да дадеш 100лв повече за неподходяш продукт по старите цени, за да избегнеш 60лв повишение на точния продукт, който ти трябва. Така или иначе след седмица-две, когато производителят насмогне с производството, ще е влязла в сила новата ценова листа.
radius - майстор
Послушай Лазар, а като идея на тоя бойлер, ако му махнеш отгоре и отдолу анодния протектор и другата тапа и те ти големи отвори, макар и един срещу друг.
bialk - специалист
Буферчето пристигна. В крайна сметка предпочетох неръждавейката, въпреки по-лошата изолация. Мисля да го монтирам хоризонтално, понеже мястото не отговаря за вертикален монтаж. Правилно ли съм обозначил връзките на снимката? Вляво към колекторите, а вдясно към термопомпата. Циркулационните помпи ще са на топлата вода към колекторите и на студената към термопомпата.

Прикачен файл

Screenshot_20210917-205001_Gallery_1_50.jpg
gruio - специалист
Сега им разгледах сайта, имат схема на буфера на ПДФ - http://eldominvest.com/bg/product/383.html

Според мен трябва да размениш топлата и студената на колекторите като идеята е в долната част на буфера да се смесват студената вода от колекторите и топлата от помпата. Все пак аз нищо не разбирам и най-вероятно греша, просто си вадя заключения на базата на това как са ми монтирали същия буфер но вертикално. Като изобщо не съм сигурен дали как са ми вързали помпата в буфера и може да е точно като на твоята снимка - двете студени да се една до друга, но тогава не виждам смисъла топлата от помпата да отива директно до топлата на колекторите.
bialk - специалист
Вероятно ще разменя топлата със студената към термопомпата. Така топлата вода от ТП ще се смесва със студената, идваща от колекторите. И друго нещо ме тормози - мога ли да монтирам нагревател 3кв plug and play Tesy на муфата в средата? Тя е 1 и 1/2 и би трябвало да стане? Но го дават за бойлери над 160 литра и се опасявам дали ще се побере в буфера, който е общо 47 см в диаметър с изолацията.

Прикачен файл

300910_1_.jpg
300910_1_.jpg (36.22 KиБ) Видяна 3354 пъти
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: