• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
нед юли 11, 2021 6:24 pmLazarGanev написа:
Единият вариант е с топлообменник - при избор на подходящ съм докарвал загуба не повече от 1-1,5 градуса. Принципно при работеща ТП няма никаква опасност от замръзване. Проблема е ако спре тока при минусови температури. И там има различни варианти - пълнене с разреден ПГ на системата и после източване на ТП от предварително подготвени кранове, , хибридна система, т.е. осигуряване на циркулация на топла вода от друг източник на газ, пелети, твърдо гориво и т.н.
За такъв топлообменник ли става въпрос?

Прикачен файл

20210721_164602.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, такъв тип, но точно този не е подходящ, много е малък
bobodebeliq - помощник
Миналата година помогнахте много да си вържа правилно пелетната печка и трипътният винтил. Тази година преработването на отоплителната инсталация продължава с разширяване - ще добавям един радиатор. В момента инсталацията е стара и е на метални тръби и се зачудих дали да не ги сменя с pex-al-pex с затягащи фитинги, че няма от къде да взема преса за прес фитинги.
Проблема е следният - навсякъде по магазините продават кангали от тръби по 100 и 200 метра или пръчки от по 5 метра, а на мен ми трябват ~50м тръба. И сега ако купя 100 метра ще се чудя останалите 40-50 какво да ги правя, а пък пръчките не са хава щото ще трябва да дам бая пари за допълнителни муфи. Имате ли идея дали някъде не може да се намери 50м кангал? За пловдив става въпрос, може всъщност и от друг град с доставка ако се намери
Питай в някоя инсталаторска фирма, ще ти дадат
speka_rs - майстор
нед авг 29, 2021 8:52 ambobodebeliq написа:
Миналата година помогнахте много да си вържа правилно пелетната печка и трипътният винтил. Тази година преработването на отоплителната инсталация продължава с разширяване - ще добавям един радиатор. В момента инсталацията е стара и е на метални тръби и се зачудих дали да не ги сменя с pex-al-pex с затягащи фитинги, че няма от къде да взема преса за прес фитинги.
Проблема е следният - навсякъде по магазините продават кангали от тръби по 100 и 200 метра или пръчки от по 5 метра, а на мен ми трябват ~50м тръба. И сега ако купя 100 метра ще се чудя останалите 40-50 какво да ги правя, а пък пръчките не са хава щото ще трябва да дам бая пари за допълнителни муфи. Имате ли идея дали някъде не може да се намери 50м кангал? За пловдив става въпрос, може всъщност и от друг град с доставка ако се намери
При нас в Русе си режат на колкото им кажеш. Ама помисли дали не искаш да си направиш системата със ППР. Да не ти побелее косата със тези гайки.
bialk - специалист
Търся буфер за термопомпа 9кв и съм се спрял на следния модел на Елдом - BCH 80. Но забелязвам, че има само два отвора- по един вход и изход и се чудя дали ще върши работа. Как се свърза към системата този буфер? Топлата вода от термопомпата към долния вход на буфера, горният извод към топлата тръба за колектора, а студената вода от термопомпата директно към студената на колектора ли? Къде се поставят помпите пред и след буфера? Или може само с една помпа след като е свързан последователно на топлата вода?

http://eldominvest.com/bg/product/382.html
radius - майстор
Това е много малко, нищо няма да акумулира при малките темп.разлики,
с които работи ТП.
gruio - специалист
пон авг 30, 2021 9:34 pmbialk написа:
Търся буфер за термопомпа 9кв и съм се спрял на следния модел на Елдом - BCH 80. Но забелязвам, че има само два отвора- по един вход и изход и се чудя дали ще върши работа. Как се свърза към системата този буфер? Топлата вода от термопомпата към долния вход на буфера, горният извод към топлата тръба за колектора, а студената вода от термопомпата директно към студената на колектора ли? Къде се поставят помпите пред и след буфера? Или може само с една помпа след като е свързан последователно на топлата вода?

http://eldominvest.com/bg/product/382.html
На мен ми сложиха такъв на скоро но 120л, понеже трябваше да чакам много за 80л.
Отворите остават от горе, там има монтиран и обезвъздушител. Тоест монтира се както е на снимката.

В горните отвори са ми свързани входа и изхода от хидробокса/термпопомпата а в страничните са свързани колекторите(в момента не се сещам къде е точно е изхода и входа).
Големия страничен отвор е запушен, а в малкия има манометър с термометър.
Ако искаш мога да я снимам и да кача снимки тия дни.

Сега видях и че в линка има ПДФ с инструкции за употреба и там са описани нещата.

Колко трябва да е буфера за 9кв. помпа за да акумулира достатъчно топлина?
Такива буфери не са предназначени за акумулиране на топлина за къщата, те имат други 2 функции:
1. Служат за хидравличен изравнител
2. Помагат за лесно размразяване в режим отопление
3. Помагат за избягване на цикленето в режим охлаждане
Някои ги връзват последователно на връщащата вода, с което пак изпълняват задача 2, и донякъде задача 3
radius - майстор
И ако може да добавя, повишават количеството топлоносител, ако си под минимума (с конвектори примерно). Вероятно т.2 на ЛазарГанев обяснява защо да има изискуем минимум.
При мен 80л, свързани последователно в режим отопление, не ги усети.
Ето едно четиво за дългите зимни вечери :lol:
viewtopic.php?f=10&t=58768&hilit=%D1%81 ... 0%BC%D0%B0
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: