• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
При тръби 32 се ползва помпа 25, а не 32, ако имаш поне тръби 40 тогава може да ползваш ефективно помпа 32. Объркваш се с външни и вътрешни диаметри.
pechkata - специалист
пон фев 15, 2021 3:00 pmc0mmand3r написа:
Дилемата е избор на пелетен котел ( към момента клоня към Грейко РБ20 горелка и котел )
При тази инсталация аз клоня към Термо помпа - пелетен котел винаги можеш да сложиш ако има нужда... :-D :supz:
ср фев 24, 2021 8:15 pmpechkata написа:
Дилемата е избор на пелетен котел ( към момента клоня към Грейко РБ20 горелка и котел )
При тази инсталация аз клоня към Термо помпа - пелетен котел винаги можеш да сложиш ако има нужда... :-D :supz:
Района е доста мъглив, почти всеки ден има гъсти мъгли чак до обяд ( в близост минава р. Янтра) , температурите спрямо тези във Велико Търново винаги са с по 5-6 градуса на долу. Като цяло си е кучи студ , та в този ред на мисли се въздържам от ТП, инвестицията също до някъде е фактор.
pechkata - специалист
ср мар 10, 2021 5:21 pmc0mmand3r написа:
ср фев 24, 2021 8:15 pmpechkata написа:
Района е доста мъглив, почти всеки ден има гъсти мъгли чак до обяд ( в близост минава р. Янтра) , температурите спрямо тези във Велико Търново винаги са с по 5-6 градуса на долу. Като цяло си е кучи студ , та в този ред на мисли се въздържам от ТП, инвестицията също до някъде е фактор.
Имам една горелка Грейко RB Star 20 kW ще ти я дам за 1000 лв. ползвана 4 месеца без гориво подаващ шнек е... :-D
bialk - специалист
Здравейте,
Правилно ли е да се монтира термопомпа моноблок 9 кв/ч към долната серпентина на буферен съд 500 литра (площ на серпентинага 2.4 кв.м) с цел да се използва по-малко пропилен гликол вместо да се пълни с него цялата система плюс буфера?
radius - майстор
Според мен е правилно, макар че моята май искаше 3кв.м. серпентина (пак е 9кВ). И оптималната работа на машината е доста чувствителна към площта на серпентината, въпреки че 2.4 е близо до 3.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет юли 08, 2021 9:42 pmbialk написа:
Здравейте,
Правилно ли е да се монтира термопомпа моноблок 9 кв/ч към долната серпентина на буферен съд 500 литра (площ на серпентинага 2.4 кв.м) с цел да се използва по-малко пропилен гликол вместо да се пълни с него цялата система плюс буфера?
Абсолютно неправилно!
bialk - специалист
Добре, дайте идея как да разделя малкия кръг с пропилен гликол от големия с вода? Обратното няма ли да стане - с по-малък буфер и да ползвам серпентината за големия кръг с вода? Или обезателно трябва да се пълни цялата система с ПГ? Тези моноблокове май не са за нашите зими.
LazarGanev - "Велик майстор"
Единият вариант е с топлообменник - при избор на подходящ съм докарвал загуба не повече от 1-1,5 градуса. Принципно при работеща ТП няма никаква опасност от замръзване. Проблема е ако спре тока при минусови температури. И там има различни варианти - пълнене с разреден ПГ на системата и после източване на ТП от предварително подготвени кранове, , хибридна система, т.е. осигуряване на циркулация на топла вода от друг източник на газ, пелети, твърдо гориво и т.н.
radius - майстор
Аз исках да вкарам ТО вътре в котелното, щеше да се удължи фреоновия път под 1м, но не съм наясно дали нещо ще се промени в работата на машината. Иначе това е най-качествения вариант, според мен.
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: