Имам едно питане относно номинална мощност на пелетната горелка? Моята е GP 20 с Натурела ,котел Виадрус / беше 4 глидера сега е 7/качен на камера която е много добре изолирана/ . При температурите от два дни ми дава разход между 1.5-2 кг/час при температура на водата 50 гр. Пелетите които горя са 5.3 кв. което мисля че не е точно така. Приемам, че реалната е 5 кв. което дава между 7.5 и 10 кв. топлинна мощност за отопление. Отоплявам общо 120 кв./два етажа, къщата е изолирана, ПВЦ дограма, таванска плоча не е изолирана-общо 8 бр. радиатори и бойлер 80 л. със серпентина. Температура на димни газове 50-60, на връщаща вода около 15 гр. разлика. Горелката основно работи на степен 1 и 2 след достигане на зададената температура. Правих и настройка на суспенд при превишаване на зададената температура с 1 гр. и продължителност 20 мин. Температурата която поддържаме е 22 гр. на първия етаж което ме задоволява. Какво още може да се направи за намаляваме на разхода?
чет дек 05, 2019 11:08 amventzi48 написа: ... Какво още може да се направи за намаляваме на разхода?Почти нищо. Може да опиташ със СТ на по студения етаж и горелката да работи по температура на помещенията, а не по вода. Така, ако ти е ясна работата по настройването, горелката може да я направиш по малко да работи на ниски мощности и поддържане, което пък, държейки я в диапазон на номинална мощност, ще ти донесе малко икономия. Не очаквай чудеса, все пак! Аз бих го направил.