Ел. инструментите. Консумативи.
Krass - майстор
А руските вибрационни помпи за вода бибо? Там къдет има ток разбира се.
lov - майстор
Е явно само руски си виждал. Имахме си и нашенски и то не по лоши. Правеха ги в Троян. При тях намотките също са отделени от водата с една дебела гума. Ама и те няма как да стане за тая цел защото за да се охлажда трябва изцяло да е потопена във водата. Отделно трябва да преминава някакъв дебит през нея защото той също спомага за охлаждането. те това им беше основния недостатък че като свършат водата в кладенеца и заминават. Отделно е прекалено е мощна за целта. А де има ток и с водоструйката ще стане че и по лесно щот си има всичко.
aiako - специалист
Гледам започнал съм темата 2011... купих си Керхер тогава, 2 пъти го смениха... третият път вече нямаше гаранция и отде в кофата.
Сега е време да се похарчат нови 100 лв. От Керхера бях доволен като мощност ...1400 вата. Но пластмасовата помпа и двете години гаранция не се разбраха нещо.

Сега се колебая между две по-малки 1300 ватови, но пък и по-тежки.
Мерокса е с 2 години гаранция.
Мишелина ... кой го прави това всъщност ? - 5 години гаранция
И двете са с метални помпи, вижда се от процепите за охлаждане през корпуса.
Кой бихте избрали вие ?
Изображение
пишман_майстор - майстор
Стара тема...
Някой с евтина марка ел.водоструйка , да е пробвал ще засмуче ли от кофа/бидон?
Понякога ми се налага на терен и пада голямо размотаване , като няма вода под налягане.
gogo7777 - майстор
Харесал съм си една на Макита, но не ми е належаща. Ще следя темата.....
Нещо такова. https://www.makita.bg/product/dhw180z.html
nikolson - майстор
пон сеп 28, 2026 6:22 pmпишман_майстор написа:
Стара тема...
Понякога ми се налага на терен и пада голямо размотаване , като няма вода под налягане.
Тези със самозасмукваща функция са с ниско налягане на помпата и нисък дебит. Логично. Засмукващ маркуч, водочерпене - това са ограниченията.
bigdragon - майстор
Водоструйките са обемни помпи, което означава, че
самозасмукват в рамките на физичните закони...
kozl - майстор
вт сеп 29, 2026 1:49 ambigdragon написа:
Водоструйките са обемни помпи, което означава, че
самозасмукват в рамките на физичните закони...
То е така ама :?
Не помня кое лето видох крава да я доят с компресор.
До тогава компресора си го представях за духане, а не за смучене :-D
По темата:
Имам дърта водоструйка Керхер на колела. Не е профи модел, но е по-скъп любителски с 2 глави. Не съм я изследвал, така казаха от сервиза на Керхер. Водоструйката е с комплект от 2 съда за самозасмукване на препарати. Има и дозатор за препаратите.
Пробвал съм я от кофа - засмуква.

Но пък аз имам питане, докато дръпне вода от кофата работи на сухо - това вредно ли е за водоструйката?
Аз предимно я ползвам под напор от водопровода, като предварително изкарвам въздуха без да включвам захранването към водоструйката.
kozl - майстор
пон сеп 28, 2026 8:50 pmnikolson написа:
пон сеп 28, 2026 6:22 pmпишман_майстор написа:
Стара тема...
Тези със самозасмукваща функция са с ниско налягане на помпата и нисък дебит. Логично. Засмукващ маркуч, водочерпене - това са ограниченията.
Ако съдя по познанията ми изобщо за водни помпи, то логиката е, че самозасмукващите помпи трябва да са добре уплътнени.
Логично е, че големите помпи са трудни за уплътняване и за това не са самозасмукващи.
Обаче за налягането не съм съгласен :roll:
Но ако въпросът е за налягането на вакума :?:
По принцип вакума е налягане по-малко от атмосферното. И тъй като атмосферното налягане е около бар, то това е ниско налягане, сравнено с налягането на водоструйката 120 - 140 бара за любителски. Моята е 140 бара по ТТ данни. Дебита не помня.
И така водоструйката е свързана към кофата пълна с вода в-у която има атмосферно налягане около бар.
Основния въпрос дали са самозасмукващи е как са уплътнени помпите на водоструйките и дали ще съдават вакум ако помпите им са сухи :?
Другият въпрос е какво ще стане при движението на входящата вода по пътя към помпата. И понеже движението ще се извършва в налягане под атмосферното, то възможно е да се случи "скъсване на струята".
Аз лично не съм ползвал водоструйка в такъв режим, но очаквам водоструйката да работи на пулсации.
nikolson - майстор
Тъй де. Трябва обезвъздушаване и възвратен клапан. Една кофа ще я “дръпне“ за минута. Бидон е труден за местене и т.н.

Тема "Водоструйка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: