От мобилни телефони до цифрови камери
Fender - специалист
Здравейте, въпросно захранване е от машина, видимо няма нищо, но напреженията са по-високи от предписаните. На изходите са: 5.6v, 13.1v, 26.9v, като се менят, като последното дори беше стигнало 29v. Има един тример, завъртях до край надясно и последното напреженое падна до 24.8, но останалите продължават да бъдат високи. На какво може да се дължи проблема?
Линк към захранването: https://ibb.co/cSsWKvqF
kozl - майстор
По досещане напреженията трябва да са 5, 12 и 24 V.
Не ми е познато захранването, но какво захранва и как измерваш напрежението под товар или при разкачен товар?
По вероятност най-високото напрежение се стабилизира от тримера, чрез оптрон, ИС и импулсен траф. От стабилизираното най-високо, чрез ИС, подобни на 7812 и 7805 излизат и другите напрежения.
Fender - специалист
Да, напреженията трябва да са 5, 12 и 24 волта, премерените напрежения са докато захранването беше закачено на машината, но тя не стратира, сработва защитата и прекъсва теста при включване. Сед като го свалих отново са високи и не са постоянни а варират, незнам нормално ли е това...
ESPACE - майстор
нед май 31, 2026 7:08 pmkozl написа:
От стабилизираното най-високо, чрез ИС, подобни на 7812 и 7805 излизат и другите напрежения.
Не знам как е, но със сигурност не е така :)

Провери кондензаторите, започни с С22.
kozl - майстор
нед май 31, 2026 7:28 pmESPACE написа:

Не знам как е, но със сигурност не е така :)
Има логика, че ако са от типа 78ХХ напреженията щяха да са точни. :?
Може 2 от напреженията да са от вторичните на трафа през D4 и D5 :?
Но по снимката не мога да видя надписите на елементите към радиатора под D6. Тях ги обвиних в тип 78ХХ :-D
kozl - майстор
нед май 31, 2026 7:27 pmFender написа:
Да, напреженията трябва да са 5, 12 и 24 волта, премерените напрежения са докато захранването беше закачено на машината, но тя не стратира, сработва защитата и прекъсва теста при включване. Сед като го свалих отново са високи и не са постоянни а варират, незнам нормално ли е това...
А при кое от напреженията товарът е най-голям?
prasse - специалист
Дай снимка на платката от обратната страна :)
Fender - специалист
https://ibb.co/5gDhzHHH

Ето снимка и на задната страна, не е проблем да пусна снимки и на елементите отблизо. Тези под радиаторите не ги знам. Относно товара, нямам идея, предполага 5 волта са управленоето, останалото в машината са стъпкови моторчета, има един електродвигател, то той се захранва с 220
hidrazin - майстор
нед май 31, 2026 9:06 pmFender написа:
Ето снимка и на задната страна, не е проблем да пусна снимки и на елементите отблизо.
От тая снима се вижда че трите елемента в дясно на първата снимка са ... диоди.
Три диода/изправителя за трите напрежения 5, 12 и 24V
Там със сигурност няма "неща" от типа 78хх

Просто евтино, корейско захранване изградено с оная 8-кракова ИС на снимката по-долу.

Обикновено такива захранвания следят САМО ЕДНО НАПРЕЖЕНИЕ - което е и най-важното.
На 99% в дадения (и не само в дадения) случай се следи само 5V Останалите са по "под разбиране".
Какво пише на тази ИС че не го виждам? (ако корейците не са изтрили надписа)

Изображение

Иначе какво може да направиш? По снимката на платката там дето съм оградил има два електролитни кондензатора.
Смени ги с нови. Или само за проба запои към тях някакъв електролитен кондензатор със стойност поне колкото на единия от двата.
(Направо отдолу, от страна спойки. Хвърчащ монтаж само за проба.)
После измери напреженията и ще ти стане ясно...

Изображение

:partyman:
P.S. Форума па се сговняса относно снимките.
Отново не мое да се качват тук снимки дори и под един MB ... :evil:
Fender - специалист
Корейско е и то и машината. Ето снимка на интегралата. Аз не успявам да ги кача тук, ето линк:
https://ibb.co/xqnzLd89

Тема "Импулсно захранване с 3 различни изходни напрежения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: