• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
пет фев 25, 2022 7:52 pmVirtex написа:
The author made this visualization private.
Оправих линка, трябва да работои сега и от двата поста.

Целта на цялата система е точно подпомагане на отоплението. Буферът се използва денонощно за отопление и БВГ. Свързан е по схемата на Антон, като са добавени две серпентини - една долна за слънчевите колектори и една проточна за топлата вода.
Управлението е по следната логика: зададена е минимална температура горе, под която се пали котела на пелети. Тя се корегира по два показателя - външна температура и прогнозта за облачност в района (в определен часови диапазон). Освен това, в зависимост от прогнозата до колко ще е слънчв деня, котелът се гаси при достигане на определена температура в буфера до горния край (по-малко от 30% облачност), до средата (по-малко от 60% облачност) или до долу в облачен ден. Това осигурява максимално запасяване със слънчева енергия и достопляне с пелети, и достатъчен комфорт за отоплението.

Бързите стопляния в графиката са от котела, а плавните през деня от слънцето.
пон фев 21, 2022 10:28 pmVirtex написа:
По този начин ( панели + буфер ) до каква степен се подпомага системата в ежедневна употреба ? Назад имаше сметка (колко литра * градуси = получена енергия), но е интересно реалната употреба и резултати.
Да допълня по този въпрос.
На 21-ви например, като по-слънчев ден, графиката показва, че когато е започнало затоплянето от слънцето, и трите температури на буфера са били около 42*. В края на деня са около 62*. 20* разлика по 700 литра са 14000 килокалории, кото са малко над 16 Кв/ч. Като се има предвид, че през това време радиаторите са черпили топлина също, може да се добие представа в каква степен е подпомагането. Засичал съм около 23-25 кВ/ч, когато радиаторите не са работили много.
ismail_123 - напреднал
Може ли още нещо да питам? Буфер 500лт. Със 2 серпентини едната да се топли от колекторите в другата ако се свърже котела това не става ли всеедно буфера е голям бойлер може ли примерно със 1 серпентина за сл. Колектори и котела да топли дирекно водата в буфера без серпентина. Извинете за може би тъпия въпрос но като не разбирам е така 🙂
Здравейте, предложете ми за котел на пелети
25 кW, който ще топли на подово къща 140м2(за сега без изолация) и бойлер 200л какъв буфер да взема и на каква схема свързване да се спра.
speka_rs - майстор
пет апр 01, 2022 3:54 pmДдк написа:
25 кW, който ще топли на подово къща 140м2(за сега без изолация) и бойлер 200л какъв буфер да взема и на каква схема свързване да се спра.
0,5-1m3, марка по желание, като ефекта ще се наблюдава най-добре след монтаж на изолацията.
Ако искаш има и варинати за направи сам, който не са толкова страшни като пари, но си трябва място и ръчичка за тях.
пет апр 01, 2022 3:59 pmspeka_rs написа:
пет апр 01, 2022 3:54 pmДдк написа:
0,5-1m3, марка по желание, като ефекта ще се наблюдава най-добре след монтаж на изолацията.
Ако искаш има и варинати за направи сам, който не са толкова страшни като пари, но си трябва място и ръчичка за тях.
Благодаря, Тея от магазина ме кръщават ,че с 200л. буферен съд щяло да стига..(може би защото ме офертираха за термопомпа ). :?
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 02, 2022 6:51 pmДдк написа:
Благодаря, Тея от магазина ме кръщават ,че с 200л. буферен съд щяло да стига..(може би защото ме офертираха за термопомпа ). :?
Абсолютно няма нужда от по-голям буфер за пелетен котел. Шпека си мислеше вероятно за пиролизен котел - тогава наистина има нужда от 1000л буфер. Без буфер също става, ако има поне бойлер
съб апр 02, 2022 7:01 pmLazarGanev написа:
съб апр 02, 2022 6:51 pmДдк написа:
Абсолютно няма нужда от по-голям буфер за пелетен котел. Шпека си мислеше вероятно за пиролизен котел - тогава наистина има нужда от 1000л буфер. Без буфер също става, ако има поне бойлер
Да, и 200л. бойлер ще има ...сега ще трябва и да измисля тези помпени групи....Че вкъщи сме с проста система. :lol:
speka_rs - майстор
съб апр 02, 2022 7:01 pmLazarGanev написа:
Зависи каква е идеята на буфера:
- Ако се ползва за хидравличен изравнител добре да е 200 л или по малко
- Ако буфера е буфер за пелетен котел и искаш този пелетен котел да не пали и гаси повече от 2-3 пъти на ден. Експериментирах с 500 л на етаж от къща 120 м2 с добра излоция и 20 кВт Грейко, като стане студено под - 5 градуса 3 паления на ден са на кантар. След като минах на 1000 л, тогава вече се налюдаваше ефекта да може да работи по 1-2 пъти на ден и да е комфортно.

п.с. някой някъде беше написал, че за пелетен котел се искат 25 л/кВт, а за твърдо горивен котел - по 50 л/кВт.
Ще си позволя една лека вметка.
Рядкото палене си има негатив, който е далеч от споменатият комфорт, макар да се отнася за работата на котела.
Всяко палене, на студен котел, е свързано с конденз задължително, независимо, че е монтиран антикондензен вентил.
Ако човек знае какво прави, може да "намали" буферната част, но не може да я увеличи.
Christo - майстор
Имам буфер 800л. и група Ладдомат между него и котела. Групата е направена така, че и при не работеща помпа има слаба циркулация на вода между котела и буфера. Котелът стои на 50 градуса при спряла горелка по 12 часа.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: