• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
И нещо по темата да споделя в края на отоплителния сезон - средния СОР на моята ТП се очертава да е около 3,5 за отоплителния сезон. Аз съм доволен, като си знам мижавата изолацоя и липсата на топлещи съседи. Работата на ТП е по външна и по стайна тенпература, което е голямо предимство спрямо предните ми 2 ТП, които работеха изключително по температура на водата. Тук напротив - нито мога да задам работна температура, нито знам колко е в даден момент, нито пък ме интересува. Задавам си стайната температура и софта се грижи кога колко градуса да подава. Само съм задал ограничение 48⁰, заради подовото

Прикачен файл

Screenshot_20260503_103252_EasyControl.jpg
radius - майстор
Адаш, коп-а на машината ти не би трябвало да зависи от изолацията, той си е (чекай да се направя на умен) ирелевантен.
С тия 48С явно наистина е кофти ситуацията при теб, на мен 38 ми се виждат много.
Преди години, когато още не живеех в къщата, правех проби с контролера и бях задал някакви стойности за градуси, като си мислех, че съм в режим градуси на водата, а то съм бил в режим градуси на стаята и машината бичила яко 2 дни да навакса , дали не е сцепила някоя замазка, не знам, но определено беше топло, като се появих :roll:
СОР зависи пряко от температурата на водата, а работната температура на водата зависи също пряко от изолацията на къщата, така че зависимостта на СОР и SCOP от изолацията си е баш явна - слаба изолация -> висока работна температура на водата -> нисък СОР и обратно. Колкото по-ниски са външните температури, толкова е по-голямо влиянивто на изолацията. Добрата новина за мен е, че при нас във Варна външните температури много малко ни в годината са отрицателни, тъй че влиянието на изолацията все пак не е толкова силно. Да речем, че ако имах по-добра изолация, щях да плащам 200-300€ (един тон пелети) по-малко на сезон за отопление, заради работа на машината с по-ниска температура на водата, особено в студените месеци, но товабе положението, и така съм си много доволен. Но пък който чете - да си прави изводите и да си прави изолацията както трябва!
Дано се намеси някой да разчисти
чет мар 12, 2026 2:33 pmGerasim написа:
пон мар 09, 2026 8:23 pmgedj написа:
съб мар 07, 2026 10:05 amGerasim написа:

Да , имам същият проблем, 8кВ машина с пластинчат топлообменник на Каоре, Н 52см, с площ 1,2м2, с водни приводе на 1" нямах никакви шумове. Смених го с китайски 36 пластини, Н 35см, с водни приводи на 3/4 с площ 0,9м2, и проблемите започнаха...кавитацията си каза думата, както и по-тесните канали. При дефрост се чува все едно пускам чешмата, засилва се и най накрая фффттт-по силничко така....и спира! С каорето, топлият фреон и топлата вода , вървяха ръка за ръка, сега с малкиат ТО, направо огромна разлика, топлият стремглаво нагоре, водата много бавно...включва се защитата на компресора за минута две. Абе с 2 думи лоша работа!!!!! Ще го сменям, ДЕБИТ И МАСА СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПТО ЗА ЕДНА ТП!!!!!!!!! #-o
Действително ТО е китайски Hrale, но е висок 50 см и водните изводи са на 1 цол. Звукът е точно както го описваш. Иначе топлообмена мисля, че е добър. Входящата вода и изходящия фреон са с разлика около градус, а изходяща вода и вх фреон около 2-3. Но шумът е ужасен и нощем се чува. Ако съм сигурен, че проблемът е в ТО ще го сменя.
Тия дни , ще го сменям моят ПТО, ще споделя впечатления!!!
Здравейте, обещах да споделя резултатът от смяната на ПТО, бях с 0,87м2 на водни 3/4 присъединения. Смених го с 1,2м2 на 1" водни присъединения и делтата между топлата вода и топлият фреон от 10...15С, се сви на 5...макс 8С , като консумацията ми падна с 50%!!!!!Изображение
ср авг 19, 2026 8:36 amGerasim написа:
пон мар 09, 2026 8:23 pmgedj написа:

Действително ТО е китайски Hrale, но е висок 50 см и водните изводи са на 1 цол. Звукът е точно както го описваш. Иначе топлообмена мисля, че е добър. Входящата вода и изходящия фреон са с разлика около градус, а изходяща вода и вх фреон около 2-3. Но шумът е ужасен и нощем се чува. Ако съм сигурен, че проблемът е в ТО ще го сменя.
Здравейте, обещах да споделя резултатът от смяната на ПТО, бях с 0,87м2 на водни 3/4 присъединения. Смених го с 1,2м2 на 1" водни присъединения и делтата между топлата вода и топлият фреон от 10...15С, се сви на 5...макс 8С , като консумацията ми падна с 50%!!!!!Изображение
Защо, не си виждам изображението?????
ср авг 19, 2026 8:37 amGerasim написа:

ср авг 19, 2026 8:51 amGerasim написа:

Изображение :supz:
ср авг 19, 2026 9:03 amGerasim написа:
Изображение :supz:
:supz:

П.П. За да е пълна картината – тези данни са за отопление на две къщи с обща площ 100 кв.м. и общо 10 броя радиатори! При режим на висок дебит (делта Т около 1.1 градуса) и новия топлообменник от 1.2 кв.м., резултатът е налице.
ср авг 19, 2026 9:11 amGerasim написа:
ср авг 19, 2026 9:03 amGerasim написа:
:supz:

П.П. За да е пълна картината – тези данни са за отопление на две къщи с обща площ 100 кв.м. и общо 10 броя радиатори! При режим на висок дебит (делта Т около 1.1 градуса) и новия топлообменник от 1.2 кв.м., резултатът е налице.
И да не се чудите , дали е изстина, Ви споделям записките си, които водя ежедневно!!!!!!
Изображение
Изображение
=D>
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: