djogobg - специалист
Здравейте, търсих с търсачката, но така и не намерих що-годе точен отговор - колко е горе-долу смисленото време за работа със земновлажен бетон? Знам, че с течен е около час, а ако сте се договорили с бетоновия възел, може и повече, в зависимост от добавките(аз съм стигал до 3 часа за прехвърлянето на едни кубици през труден терен и качеството на бетона си остана добро за цялото време - и по време на изливането си беше течен и сега, 4 години по-късно няма дефекти по стената).
Със земновлажен бетон, обаче не знам как стоят нещата. Няма много място за добавки в него. Предвид студеното и влажно време сега, дали ще имам 3-4 часа за работа - трябва да го пренеса(2.5 кубика) и да го трамбовам с виброплоча? Няма да е особено отговорна конструкцията - бетонирам под асмата три плочи 2.5х3 метра, 10 сантиметра дебело, без армировка.
nikolson - майстор
Времето за работа е около 2 часа и не зависи от количеството вода, защото е химичен процес (хидратация), а не физичен (изпарение). Изпарението влияе, доколкото променя количеството вода, а тя е точно количество, нужно за протичане на хидратацията.
preslav - майстор
Ако го вземеш на два пъти ще ти стигне времето със сигурност. Преди години правихме пътеки със земновлажен, камионетката не можеше да вземе всичкото количество наведнъж (Ивеко, камионче с двойна гума не знам колко носи). 2.5 човека се справихме с пренасянето в кофи и трамбоването на ръка - докато дойде камиончето втори път, бяхме преполовили донесеното преди. Вярное, че транспортът се удвоява, но за 30-40 лв. не мисля, че е проблем.
schuldiner - майстор
Не бих рискувал за повече от два часа, включително дотътрянето на самосвала. По-силният бетон засъхва по-бързо. Хладното време - 5-10 градуса - удължават с половин-един час работата.

За площадки без армировка бих викнал два кубика В15 или 20, които да обработя грубо, а останалото - В30, с по-дребен чакъл, бъркан намясто и с по-прецизна повърхностна обработка.

Тема "Време на работа със земновлажен бетон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: