• 1
  • 2
Всичко за вашата тераса или балкон
шоп - майстор
Лятото при охлаждане конденза е от вътрешното тяло. Зимата при отопление тече външното поради дефрости.
Hursa - майстор
Дори да не замръзва, т. е. външните температури, ако са достатъчно високи (и не се отлага скреж, не се налага "размразяване") - пак често се образува конденз в топлообменика на външното тяло в случая - поради охлаждането на контактуващия с него външен въздух.
вт яну 25, 2022 11:14 amKaaosDan написа:
Да ви попитам за тераса, коята е остъклена и има климатик в нея(който отоплява целия апартамент), но не е изолирана отвън и вътре, както и апартамента под нея не се ползва/отоплява... Та на въпросната тераса се събира влага. Всеки ден се включа влагоабсорбатор и влагата понамаля, но все още се събира под електроуреди, кош за смет и т.н. Ясно ми е, че влага идва и от стената, която не е изолирана, но смятах да взимам за пода подова настилка подобна на тази от ИКЕА и се замислих, дали ако сложа 5мм подложка(за ламинат) отдолу под настилката ще направя нещо за спирането на влагата в някаква степен?
Влагата не идва от стената, а от помещенията - от живеещите в тях и от битовата им дейност - което сигурно се знае, извинявам се (от топлия въздух в тях контактуващ със студените повърхности на терасата - климатика, предполагам е с горно разположено вътрешно тяло - то не организира добре циркулацията на въздуха и поради това не затопля добре нискоразположените повърхности, които не се обтичат директно от струята му). За да избегнете образуващият се конденз, трябва да топлоизолирате добре (а не символично) пода, тавана, стените - на така образувалото се помещение - остъклената тераса, за да повишите температурата на повърхностите в него. Така ще намалите значително и топлозагубите, ще намалите разхода за отопление. В случая - не е много добра идея (според мен) да поставяте вътрешна топлоизолация, особено на пода (- освен ако не е поне около 5 см със замазка от горе). (Ако поставите топлоизолация, така както споделихте, ще се образува конденз под нея, който трудно ще съхне и поради това ще се увеличава, докато "подгизне" цялата - поне според мен е твърде възможно да стане така.) Остъклението добро ли е, голямо ли е по-площ. Наложително ли да ползвате терасата така. Не може ли да преместите вътрешното тяло на климатика, да се монтира в някое от помещенията, а терасата да ползвате - като неотопляемо помещение зимата (което да вентилирате редовно). (Така значително ще съкратите разходите си за отопление - остъклената тераса ще топлоизолира стените с прозорци на помещенията граничещи с терасата, ще намалите и отопляемия обем на жилището.)
  • 1
  • 2

Тема "Влага на терасата + подова настилка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: