Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Имах в предвид, че към електрожена трябва да има някакви кабели а не да се купуват отделно. Все едно като си купувам нова кола да ми я дадат без гуми, защото един искал 16-ки друг 17-ки а трети алуминиеви. Затова ти я дават с железарки и ако искаш нещо друго си доплащаш и взимаш. Относно за дължината 5м кабел е оптималния вариант според мен( все пак трябва да се въртиш а не да ти е окачен на врата), но и 3м е приемливо и ако искаш 5м си доплащаш (така вече съм съгласен). За сечението 25мм^2 е добре ако ще кара 4мм електрод продължително време, 16мм^2 грее.
:drinkers: :prost:
Krass - майстор
Аз си поръчах Изата без кабели. Просто имах от трансформаторен електрожен. 16 квадрата. 25 мм2 са тежки, скъпи пък и кой заваря с 190А? Щом са стегнати връзките, няма проблем. ШКГД издържа много високи температури.
Pansim1 - специалист
пет апр 21, 2023 5:12 pmmonti_tramont написа:
Имах в предвид, че към електрожена трябва да има някакви кабели а не да се купуват отделно.
Всеки има право на мнение. Факт е че правя кабели с доста голяма разлика в дължината, според изискванията на всеки.

Внимание - масово се продават алуминиеви кабели помеднени
Естествено на доста по-ниска цена.
Само като информация за размисъл :partyman:
snoopcar - помощник
Имам ИЗА 150 май станаха вече 5 години от както го закупих. Не е видял много работа но съм доволен. В неделя правихме един навес на приятел и комшията вика от оградата: не заваряйте с толкоз дълъг кабел,че почват да плюят. :-D :-D друг комшия пък го пробва и го хареса най-вече и заради размера на изата. Преди няколко години един колега го пробва с 3.2 стоманен и докато го топи вика : ей ся ще угасне :-D стопи и още един за по сигурно :finga:
Не съм заварчик а любител дет се вика и всеки път си го ползвам с кеф!
Здравейте,ще купувам инверторен електрожен за подарък на роднина.Досега е ползвал Кра-Кра Е 01 М 160 А,но вече му е тежък .Искам да го заместя с Дел 160 или Арго Мини .Интересувам се кой е по-удачния вариант,за човек заварявал само с КРа-Кра ,че да няма "Моя си беше по-добър"Ползва се само за домашна употреба.
Pansim1 - специалист
Че те са еднакви бре :lol: :lol: :lol:
Избирай по цвят
walko - специалист
Преди почти 10г си взех инверторче (синя метална кутия 140А) от Драгозов (разбирай АргоМаркет) тогава дори и магазина им беше на друго място (някъде до моста Чавдар или парка Заимов, по спомени). Човека ме посрещна с внимание, отдели ми време, че и отстъпка ми направи. Машинката работи перфектно и доста работа ми е свършила. От тогава и не съм го посещавал защото не се е повреждала.
Сега съм се замислил за малко телоподващо, но този път ще погледна тези на Дел защото в Арго маркет не виждам толкова малки, а за Дел чета все хубави неща. Даже има един колега "Ronin" цяло ревю беше спретнал за конкретния модел (145 Eco) и то с много снимки.
Та наистина мисля че трябва да избираш по цвят или дизаин и за двамата се чуват все хубави неща за отговорни търговци, а не търгаши.
Имат адрес, магазин и дълго са на пазара, значи откриваеми са. Не са като обявите в OLX и Bazar само с телефон и то предплатен.
gogo7777 - майстор
Какво мислиш да заваряваш с "малкоТо телоподаващо"?
walko - специалист
Най-бързия отговор е: Всичко от стомана, у дома и на вилата! :-D
Но ще обясня и по-подробно. На електрод (ММА) също заварявам всичко от стомана, но дебелини от и под 2мм са неприятни, все трябва да се внимава да не прогориш материала, или да го кълвеш на точки, колкото е по малък електрода и слаб ампеража, толкова повече е шлаката, а тя прави и шупли, изобщо на мен с електрод ми е удобно 3мм и на горе. Въпреки, че и с електроди 1,6 съм работил на 1,5мм материал, не му е там силата на инвертора в ниските амперажи. Той си е екстра при 60-100А и на горе. Сега някой ще се похвали как е заварил лопатата с 2,5 електрод да ми покаже, че става. ДА! Става! Колкото да прикапеш нещо на бързо. Обаче в последно време все по често ми се налага да работя с профили 1,5мм или 1,8мм най-много 2мм. Другия месец съм замислил навес на терасата, профилите са 80х80 х 2мм.
Миналия месец правих едни рамки от тръби Ф48 х 1,8мм. На приятел правихме метална конструкция за бунгало 60кв.м. всички профили със стена 2мм.
Ми за всички тия неща си е по-удобно телоподаващо (и то с газ, не с флюсова тел). Шиеш профилите на ред, без да кълвеш, без да чукаш заварки по ъглите. Чисти шевове, плътни и здрави, нищо не повтаряш, готов за боя.
В общи линии това е. Но е за моите нужди, разбирания и опит. А и хората обичат да има ампераж 180, 200, 300А. Яко запас, че можело да потрябва. А аз нямам спонем да съм ползвал електрод по дебел от 3,25мм (това са около 120-130А) и е ОК за железа до 8мм дебелина. Само преди 35 години в техникума ни даваха електроди 4мм, защото на 160А лесно се държи дъгата от начинаещи. Сигурно има и други мнения и гледни точки, и на мен ще ми е интересно да ги чуя. :?
agj - майстор
чет юни 22, 2023 9:05 amwalko написа:
За това което си описал, DEL 145 Eco Control е идеална машинка. Може да заварява и с тръбно флюсов тел. Много удобно за асмалъци и работа на двора.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: