Ел. инструментите. Консумативи.
BLUEPUPIL - майстор
пет юни 26, 2026 2:12 pmgogo7777 написа:
Къде се забоде в GMAW S/P :lol:
По-полезно ще ти е да наблегнеш на четенето по стандарта MIG/MAG поотделно. Да се запознаеш с това какво животно е полуавтоматичната машина, самия процес на капкопренос в плазмата, струен режим, газовете и т.н.
С тия норми "бля бля" дето ни замеряш непрекъснато нищо не постигаш освен да си придаваш инженерна важност никому нужна.
Можеш ли да обясниш защо GMAW метода го изключи от боя.
Изключил съм само GMAW- Short-Circuiting, защото е подходящ само за дебелини от 2 до 5мм. Обикновено това са кутии, квадратни SHS и правоъгълни RHS.

GMAW са общо 4:
1..Globular
2..Short-Circuiting
3..Spray
4..Pulsed-Spray

EN 1090-2, ISO 4063
EXC2 (Клас на изпълнение 2, жилищни и производствени сгради)

1..Globular- Ограничено приложение
2..Short-Circuiting- Още по-ограничено приложение
3..Spray- Широко приложение, за да се влезе в режим Spray, се иска за тел 1.2мм над 220А, за тел 1.6мм над 280А, за стр. конструкции
4..Pulsed-Spray- Модерна работа (90-95% Argon+10-5%CO2)

Заваряване на сградни метални конструкции
На открито
1.Най-използван е метода с обмазани електроди SMAW.
2.Ако се налага да се правят по-дълги заваръчни шевове, за икономия на време (крана и вишката струват пари) се ползва тръбно-флюсова тел без газ FCAW-S. Или се прави палатка и се ползва някой от газовите методи.

На закрито, в хале
1.Метода с обмазани електроди SMAW при големите производители се ползва ограничено за специфични задачи, защото е бавен.
2.До скоро най-използваният метод в световен мащаб при изграждане на елементи за стоманени сгради и кораби на закрито е тръбно-флюсова тел с газ FCAW-G.
3.GMAW-Spray. Всичко е прекрасно, ама става само за заваряване в плоска позиция (1G/PA).
4.Изгряващата звезда е GMAW-P (Puls-Spray), превключване между пиков и базов ток с честота 30-400 пъти в секунда. При сградови, стоманени конструкции пиковият ток може да достигне до 600+А. За дебелини на заваряваните детайли в диапазона 6-10мм се представя по-добре от FCAW-G, заради по-прецизния топлинен контрол. И за разлика от GMAW-Spray, позволява работа във всички позиции. За дебелини от 12мм нагоре е по-бавен и по-скъп от FCAW-G.
gogo7777 - майстор
пет юли 03, 2026 5:28 pmBLUEPUPIL написа:
........
Не знам от къде ги четеш тия работи, но не са верни на 80%. Сигурен ли си, че си превеждаш прочетеното правилно.

Само това, че слагаш FCAW пред GMAW и SMAW ме кара да си мисля, че информацията която имаш само ще те обърка още повече. Нарочно не деля GMAW на подвидовете му.....на тоя етап няма смисъл, а и едва ли интересува някого.
Ще потърся из архивите какво полезно мога да ти пратя като четиво. Със сигурност имам някои от технологиите на "големите". Там ще намериш доста интересни неща, като методи, позиции, газове и газови смеси, термични и критични зони, скорост на заваряване, посоки на водене и куп други "щуротии" :-D :-D :-D

:drinkers:

Тема "Трифазен или монофазен ММА заваръчен инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: