Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
brum - майстор
Боаракса не бил от най-безвредните. Четох още малко и ще пробвам с диатомична пръст. Има такава която я водят като хранителна добавка и ако не се вдишва пише, че не е драма. И тя убива бавно.

Явно не съм ги избил всичките. Стана тъмно, пуснахме лампите и пак се появи една. Само една, ама огледах пак фугите под прозорците и на съседният видях следи. Вдигнах и там ламината и се вижда от къде са влизали. Изглежда да са си устроили и там бърлога под дограмата. Няма общо с това дето изселих сутринта - тия изглеждат като малък остатък от колонията.

Ще споделя след седмица дали още има или сме ги приключили.
brum - майстор
Споделям. Диатомичната пръст се степва за 1-2 дни и после не върши никаква работа. На Брос пудрата за мравки ги мори, ама бавно. Или пък мравките бяха много, не успях да разбера. Но за 1 седмица успя да умори тези дето бяха там и на тяхно място се заселиха други - по-малки и с повече популация. Пудрата на Брос като поседи 2-3 дни явно прегрява от жегите и става на каша/желе.

Сега пробвам с друга пудра дето е баш пудра, а не на гранули. 5 пъти по-концентриран биоцид. След седмица-две пак ще споделя.
Lisko - майстор
от години се боря с какво ли не, на някои конкретни места в гаража и по стените извън къщата като че ли имам успех, но в кухнята става все по-зле. Вече не смеем да оставим нищо сладко на плота, само в хладилника.

Белината ги мори, диатомичната пръст ги мори, разни по-модерни неща ги морят, но идват отново.
Най-евтино изтребване е пръскане спрей сапунена вода (или разредено веро). Много по-евтино от белина, но също толкова ефективно. Мравката диша през повърхността на тялото. Ако се напръска със сапунена вода моментално се удавя. Ако е обикновена вода, не влиза толкова бързо през порите на тялото и има шанс. Но ако е с понижено повърхностно налягане, моментално влиза и мравката е удавена.
Но това са временни мерки. След това пак идват.

Сладко сиропче с боракс - също временно. Идват мощно на талази, ядат, носят уж в мравуняка че да убиело всички барабар с царицата. След 2 дена няма никой - викаш си - ей проработи. След една седмица идват отново.

Тъй че съвети вече приемам само от някой който се е борил с години, на широк фронт и накрая се е отървал за дълго. Разни такива рекламни - напръсках и край - вече не вярвам.
lda_has - напреднал
файда от от веро и други елачи няма . Отиваш във ветеринарна или аграрна аптека и казваш, че търсиш кезап те знаят за какво става въпрос . Евтина е и има файда трепе гадини до мишка, Гледай да няма БЕРМЕННА БУЛКА на около защото е опасна поне до 24 дена и не го разреждай , сложи го в бутилка от някакъв препарат дето се пръска било на струя или на мъгла няма значение.
И неми прави забележка за дълги изречения, правописни грешки и прочия защото съм на 5 (пет мастикии) искам да помогна.
Пробвано за малка кафявя домашна мравка, незнам дали съм ги уморил или са си намерили друг апартамент, но при мене няма вече.

:partyman:
brum - майстор
нед юни 25, 2023 9:48 pmLisko написа:
от години се боря с какво ли не, на някои конкретни места в гаража и по стените извън къщата като че ли имам успех, но в кухнята става все по-зле. Вече не смеем да оставим нищо сладко на плота, само в хладилника.
Още не мога да разбера с какво се хранят. До храна никога не сме ги виждали. Подвизават се до прозорците и живеят в пукнатини на пода. Или си внасят храна от вън, или ядат XPS-а дето е под подовото.

Иначе точно същото - изчезват едните и идват други. Там дето влизах преди тия кафявите дето бяха дребни сега влизат едни дето са два пъти по-дребни.

И с тоя гипсокартон ме е шубе, че ще се настанят нейде зад него и няма да има оттърване. Ама поне за сега изглежда да са в замазките.
brum - майстор
Като чета за мравките стигам все до един и същи извод. Видиш ли ги у вас вече е изтървано. Особено ако е колония. Тогава борбата е само с отрови и е трудна.

Но ако в началото на сезона започнеш профилактично третиране около къщата не се стига до проблеми. Има отрови дето се прилагат през два месеца, има оцет дето също ще им пречи да влязат в къщата, има тебешири дето ги гонят. Чета, че трябвало да се почне в ранна пролет и да се продължи до към средата на лятото. Догодина това ще пробвам - биоцид (перметрин/циперметрин или ацетамиприд) във вода и ще минавам през месец от вън по прозорците.

Оцета има друга роля - тия гадове оставяли феромони по пътя към гнездата когато искат да се маркира даден път. При пръскане с оцет им пречи да минат по същата следа от феромони. При мен на мястото на старите и едрите сега има едни по-дребни. Не запуших старият отвор между плочките и изглежда са минали през същото място, щото ги гледам вечерно време там как щъкат. Предполагам, че са минали по феромоните от предишните гадини.
kr1100 - майстор
ср юни 28, 2023 2:28 pmbrum написа:
.....Не запуших старият отвор между плочките и изглежда са минали през същото място, щото ги гледам вечерно време там как щъкат. Предполагам, че са минали по феромоните от предишните гадини.
Банани ядат ли децата ?
Кората / обелката от банана в "хранителен бъркоч" 1 супна лъжица борна киселина в съд с горещаода, хубаво разбълникване и обелката от банана / може и нарязана на парчета предварително / да стои в
бъркча поне 30 мин. Отцеждат и слагаш до отвора. Мравките мъкнат храна на царицата и я троят.
Ако има домашни любимци - нещо мрежесто за покритие
brum - майстор
Борна киселина е боракс. До сега само с него не съм пробвал май.

Чакам още няколко дни да се уверя, че ги няма и ще пиша.

Тема "Помощ мравки...." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: