• 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
Всички въпроси за вилата.
Stern99 - специалист
Здравейте,
Ето ви снимка на положението сега.
Прикачен файл:
Screenshot_2023-03-30-21-04-45-228-edit_com.miui.gallery.jpg
В крайна сметка с какво ще е най-удачно да ползвам, за да свържа краищата на Г-тата и какво, за да свържа където в ъгъла на Г-то?
Чувам мнения , че винкел е по-добре , други казват правоъгълен профил...в крайна сметка какво? С какви размери?
Ал_ - специалист
чет апр 16, 2020 7:19 amschuldiner написа:
Добре че прерових темата отначало, щото бях почнал да се съмнявам дали асмалъкът може да е от дърво.
Благодарение на това мнение не се наложи да преравям темата. Не че не я прочетох.
Отдавна се каня да сменям конструкцията на асмата, ще ми се да е от дърво
Дразнят ме обаче двата реда греди, монтирани един над друг
Изображение
Проблем ли е да се направят на едно ниво с такава сглобка?
Изображение
Другото, което ме интересува е 6х12 греда ще понесе ли "обесването" на люлка или 2 висящи кресла?
При мен колоните ще са по три по дължина, тъй като ще дойде около 8 м
kr1100 - майстор
пет мар 31, 2023 11:24 amАл_ написа:
....Отдавна се каня да сменям конструкцията на асмата, ще ми се да е от дърво
Дразнят ме обаче двата реда греди, монтирани един над друг
Изображение /quote]

:-D :? Чудя се само как ще режеш лозите / асмите/ ? Върху конструкцията ли ще се катериш ?
Отдолу е с тясни квадрати. Една дълга пръчка няма да можеш да свлиш лесно, а като еса оплетени няколко ?
От мой опит много по-лесно и по-малко уморително е да можеш да се провреш м/у квадратите и отгоре да оглеждаш и да режеш въпреки ,че ще си на стълба.
Отдолу -заболява те врата да гледаш нагоре, укоряват се ръцете , после издърпване на отрязаните пръчки.
Като духат ветрове гроздовете се осукват около пръчките и трябва да се освобождават да висят надолу.
Като вземе да се избистря гроздето около гроздовете се махат листата за да може да се огрява от слънцето.
Ал_ - специалист
Живи,здрави - заповядай догодина по Зарезан. Няма да се учудя рязането да ти се стори по-лесно
Делян - специалист
Мен повече ме дразни скарата отгоре. На моята мислех да опъвам телове през ребрата, но поне засега няма нужда.
За сглобките, дето си показал, аз ползвах такива, но заради суровия материал и продължителното сглобяване (само уикенда), дървото се изметна и сглобките не станаха като по списанията.
schuldiner - майстор
За три години мога да кажа, че никак не съжалявам, дето си направих асмалъка от дърво. Подрязването е отгоре - две-три триметрови дъски и по тях...
Освен това копирах идеята и направих 5-6 асмалъка в същия стил като бонус към други работи. Никой не каза "Не ми харесва, махай го!" :)
Нещата се получават в перфектна пропорция - 10х10 за стълбовете и столиците, 5х10 надлъжно, 5х5 вместо телове. "Окото" на скарата е желателно да е 50 см или кратно по някакъв начин на дебелината на материала или височината/дължината/ширината на конструкцията. Половината забава е точно в това напасване. В единия случай асмалъкът се ползва за тента, затова има опъната мембрана за под керемиди /бяла или друга светла/, а бичметата 5х5 я затискат.
Няма никакъв проблем да окачиш люлка на триметрово 6х12, сто-сто и петдесет кила няма да я сгънат. Лошо е ако стълбовете не са яко опаянтени, че всичко може да тръгне... Като се залюлее човек отклонението горе на стълба трябва да е нула, иначе рано или късно ще поддадат крепежите или самата греда. Тези коси подпори според мен са грозни, а и не помагат за коравината. Полезни са срещу провисването, но аз поне не съм измислил начн да ги монтирам хем със супер здрави крепежи, хем скрити, че става брутално като промишлено изпълнение...
Зарезите не отслабват чак толкова гредите, обаче трябва да са много плътни. Когато се налага такава сглобка, лепя в допълнение с ПУ, но нямам претенции да е задължително. Вместо талпите две по две в краищата аз пускам столица на същото ниво с челната и със зарез в нея, за да може и напречната да стъпи 3-4 см върху стълба. Самите талпи /ама поне 5-6/ могат да са много полезни за опаянтването, ако се завинтят с яки винтове в горната 1/3 на стената с просвет няколко см. При мен са просто дъски, на които с куки съм закачил сандъчета с цветя.
Такъв асмалък двайсетина квадрата вече го монтирам сам за ден, максимум два, обаче шлайфане, грундиране, три ръце лак и други пинизи гълта поне 3-4 дена :-D
Ал_ - специалист
пет мар 31, 2023 7:08 pmschuldiner написа:
Благодаря много!!!
Първоначално и аз го мислех със столици, после си викам защо да не комбинирам двата варианта, затова се чудих за изравняването на талпите на едно ниво. Ще обмисля наново първоначалния вариант. Има ли в този случай нужда от капители?
6х12 избрах заради пропорцията точно, защото ми се струва, че 12х12 колона визуално стои по-добре от 10х10.
Това с талпите като паянти при височини на конструкцията около и над три метра би се получило перфектно. Ще го проиграя да видя при по малки височини дали не захлупва много
schuldiner - майстор
"при височини на конструкцията около и над три метра", съгласен, 12х12 визуално е по-добре от 10х10.
Няма нужда от "възглавници", капители и т.н., стига да ти харесва директна връзка греда-стълб.

За опаянтването може да проиграеш всякакви варианти. Например две талпи или бичмета 6х6 с /\/\/\/\ или ХХХХХ разпънки между тях. Нещо като ферма, която дори може да е между стълбовете, а не външно. Примерно разстояние между тях 60 см - две парчета по 60 см по външния ръб на стълбовете, над/под тях дългите бичмета, а между хоризонталните хиксове или /\ странично пак от 6х6, общо пак 12 правят.
Също добра работа върши 12х12, примерно 2 м, зарязано в краищата на 45 градуса и монтирано на ъглите на хоризонталните греди /столици/.

Две предимства на скрития монтаж - когато винтът 6х110 влиза в реброто /гредата на половината височина /6 см/, а излиза на 3 см от долния ръб, т.е. целиш ъгъл около 60 градуса и навиваш докато се вкопае цялата глава. Така първо не се виждат планки, шини и други железа, второ - главата на винта е наклонена и водата се откапва навън от гредата /малкщо лак няма да навреди все пак/.
Ал_ - специалист
Респект! Отново благодаря! Ще видя, откъде ще поръчам материал, че тук при нас съвсем започнаха да се оливат, и подхващам
Ал_ - специалист
нед апр 02, 2023 6:24 pmschuldiner написа:
За опаянтването може да проиграеш всякакви варианти. Например две талпи или бичмета 6х6 с /\/\/\/\ или ХХХХХ разпънки между тях. Нещо като ферма, която дори може да е между стълбовете, а не външно. Примерно разстояние между тях 60 см - две парчета по 60 см по външния ръб на стълбовете, над/под тях дългите бичмета, а между хоризонталните хиксове или /\ странично пак от 6х6, общо пак 12 правят.
Ейййй, най-накрая остана време да го подхвана. schuldiner, каква е минималната височина, при която такава ферма би била ефективна? Няма как да е 60 см, понеже от земя до столица разстоянието е около 230 см, и би станало много ниско, буквално главоблъскащо. Или да жертвам люлката
 • 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

Тема "Конструкция на асма?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: