• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Алекси Георгиев - напреднал
Добре. До тук се потвърди поговорката, че бързата кучка слепи ги ражда.
Смятам да го направя като хората... Ще махна колците и ще изгреба насипа на две купчини в двата края на стаята, върху старата замазка. По спомен, когато го насипвах мисля че бяха 4 или 5 добре напълнени колички тип РК1. Бетонобъркачката слагам в средата между тях. От тук натам съм отворен за съвети. Само моля да ми обяснявате нещата като на АБСОЛЮТЕН лайк
Пак казвам - кратерът е с размери 2.5м на 3.5м и дълбочина 20см. Все още не ми е ясно колко торби цемент ще са ми нужни, колко пясък и колко от този насип?
MamaMy - майстор
Колегата joro_kem е дал линк към пропорциите:
чет яну 19, 2017 11:07 pmGEORGI5959 написа:
За бетон: сипваш в крушата чакъла и водата, включваш да върти и веднага сипваш цимента и като направи 2-3 оборота добавяш пясъка. След 15-20 сек. бетона е готов. Ако не спазваш тази последователност материала се сбива и се върти целия заедно с крушата - резултата - няма да се разбърка изобщо или ще се получи след продължително въртене и ударно натоварване на системата. Ще дам една моя рецепта за бетон, която с малки корекции е достатъчна за всички строителни нужди. Да уточня мерките, които задължително се спазват точно, 1 РК/ръчна количка/ равна - 60л., 1 кофа от по-големите - 15л., 4 лопати с връх = на 1 кофа, 16 лопати = на 1 РК. Пясъка е желателно едрозърнест/не морски/ промит. Чакъл за бетон - фракция 4/20. Вода - бистра. Пропорцията се прави единствено с количеството между пясъка и цимента. Чакъла е само пълнеж и количеството му не променя марката на бетона, става само по-чакълив или по-песъклив според предназначението на бетона.
Та за 190литровата. Полезният обем е 150л. Може да разбърка една доза с 60л. пясък и 25 кг. цимент но става бавно и по-трудно, налага се по време на въртене да се сваля на по-долен зъб и пак да се връща. Аз го правя с 1/2 торба от 25кг., 30л. пясък и 30л. чакъл. Водата се налучква и зависи от материалите но е около 9-10л. Излиза 2 РК бетон пълни около 1/2, да може да се кара лесно. Този бетон е идеален за плоча, носещи трегери и висящи тераси. За по-тънък и тесен кофраж се намаля чакъла, става по-пластичен и лесно се налива. За под, пълнеж и основи увеличаваш пясъка с до 15л./става по-слаб/.
Успех !
Да добавя: при употреба на добавки бетона изведнъж става по-рядък. За тази цел сипваш в началото добавката само с половината необходима вода и в последствие добавяш към готовата смес. Получения бетон трябва да стане с консистенция като вземеш в шепа и стиснеш да остава на топка. Да не се рони и да не тече вода от него.

Според размерите на дупката си изчисли обема който ти е необходим да я запълниш. Разбий и тази останала стара мазилка ако искаш да стане добре. В противен случай все ще се псуваш наум, че те е домързяло. Сега ще направиш всичко на едно без нужда от замазка. Ако искаш си купи добавка за бетон за водоплътност. Така ще избегнеш и влага в последствие.
Постели си найлона в дупката сложи арматурата и почвай. Забъркваш малко материал (бетон и правиш две пилета на по 30 см от едната стена и разстояние между тях колкото е дължината на един дирек). Слагаш отгоре дирека и чрез отнемане на материал отдолу или причукване докарваш дирека да е водоравен като горната му повърхност ще бъде горното ниво на плочата. На срещуположната стена правиш същото. Тези диреци ще бъдат майки. По тях ще теглиш мастара и ще нивелираш цялата плоча.Като залееш всичко изчакай да дръпне до толкова, че да е все още влажно, но като махнеш диреците да не се разлива, а да си седи. Запълни дупките и заравни всичко. Честито! Имаш си нов нивелиран и влагоустойчив под.
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на старо дюшеме със бетон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: