Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
  vilpk - напреднал
Имам нужда от малко (?) помощ :-D

Имам здрава желязна врата, 2мм ламарина от всяка страна, профила е с формата на буквата П (и в профил и в анфас т.е. единствената дупка е отдолу, към пода :!: ).

Позната история - касова брава с 3 странно заключване (преди години и сложих и една Герда, че само с касовата си е .. знаете). Сега се явих с малко свободно време и мисля да сменя касовата брава. Намерил съм аналогичен размер брава за секретен патрон (мисля да е Mauer NW6) и сега остава нелеката задача да сменя касовата брава с новата. Хубаво де, ама как да достъпя мястото на свръзката на касовата брава с металните рамена на заключването (лоста за нагоре и другия за надолу), като врата е напълно капсулована. Нямам си и грам идея как са я слагали и дали не са заварявали металния профил след като е поставена бравата ...?! Дали има някаква възможност да има някакви чупещи рамена и всичко да става през отвора, който е към насрещника на касата ... Малко невероятно ми се струва този вариант, но знае ли човек... А да играе флекса, хич не ми се иска, грозна работа..

ПС. Мислел съм всякакви други варианти - със ел/дистанционен блокаж на лостовете, които са на тристранното заключване, но го отхвърлих и т.н. тоест съм се спрял на горния вариант (засега)

Голямо мерси,
Вил
Hursa - майстор
А каква е бравата? С планка - до колкото се разбира? Подобна? Или вградена в платното?
А защо да блокирате вертикалните елементи с електромоторен (или електромагнитен) блокиратор, а не шиповете (на бравата)?
vilpk - напреднал
ср дек 14, 2022 7:29 pmHursa написа:
А каква е бравата? С планка - до колкото се разбира? Подобна? Или вградена в платното?
А защо да блокирате вертикалните елементи с електромоторен (или електромагнитен) блокиратор, а не шиповете (на бравата)?
Ами бравата е като тази :
Изображение

То това е проблема. че местата където бравата се хваща към заключващите лостове (единия нагоре от бравата и другия за надолу) не са достъпни отникъде, и съответно не знам как да стигна до тях за да ги разкача ... Малко като черна кутия ми се виждат нещата ..
Hursa - майстор
Може пак да е с куки. С декорация ли е? Може ли да има люк под нея. Заварена ли е, дали не се отваря по периферията.
vilpk - напреднал
Заварена е. Ще пробвам да махна дръжките и да извадя бравата в единствената посока към която се вади (насрещника) та да видим, може да има някакъв непознат за мен пиниз на ловене на лостовете .. Не ми се занимава с дистанционни блокажи, че има ли електроника, има и фалове .. а тогава става грозно, като знам боркороните колко зор видяха като дупчих за Гердата.. не че е колко знае колко дебела ламарината, ама все пак си е стабилна ..
Hursa - майстор
Ако вертикалните елементи са с куки, с които се захващат (само се закачат) за съответните на бравата, то те са с поне два водача. Горният би трябвало да е с елемент, който да не му позволи да изпадне надолу при изваждане на бравата, опира се на единия от водачите. Долния вероятно вие ще трябва да го подпрете от към изхода му, от долу.
А къде мислихте да монтирате блокиратора? Може да блокирата шиповете на "гердата", като направите на единия "канавка", монтирайки блокиращия механизъм върху касата. Така е най-просто и механизма е сравнително силно защитен. Друг е въпроса - колко надеждно е монтиран насрещника на "гердата" срещу избиване.
vilpk - напреднал
Ами май без да почна да вадя бравата няма да разбера как са хванати лостовете.
Да блокирам Гердата също мислих (не с пробиване на езиците - те са с титаниеви вложки), а с блокиране на хода на езиците, но не вярвам много на насрещника.. Вкарал съм 3 яки винта и бях усукал около тях от маджун заварката на SunFix (така мисля, че се казваше) - сигурен съм, че е доста здраво, но и козия крак не е за подценяване.. Друго си е 3-странното заключване.. А от 4тата страна, където са пантите (вътрешни!) има 'пъпка' и дупка в касата съответно където влиза т.е. реално си е 4 странно. Вратата наистина има потенциал, но касовата брава и е слабата точка ... Мерси все пак, че откликна, лека вечер
Hursa - майстор
ср дек 14, 2022 9:52 pmvilpk написа:
...те са с титаниеви вложки...
По скоро - това го е написал маркетолога, защото така му е прозвучало по-впечатляващо :)
Титана е с голяма здравина, но все пак отстъпва на качествените стомани. (Предимството е в механичните свойства отнесени към теглото на детайлите, изработени от титан - много по-леки са.) Още повече отстъпва по-твърдост на качествена, закалена, обработена за твърдост стомана. А в случая - при вграждане на подобна вложка се търси най-вече голяма твърдост, сравнима и дори по-голяма от тази на режещия елемент. Като се достигне до вложката, а тя е подвижна - да се затрудни и значително да забави срязването, да е нужен много по-качествен, скъп и най-вече мощен инструмент - голям, труден за носене и скриване. :)
И не е нужно да разпробивате щифта, а само да надрежете края му, така тялото му (в основата) не се отслабва, канавка в която да се захване езика на блокиратора. Ако се блокира задния край на шиповете - трябва блокиратора да се монтира и окабелява към подвижното платно на вратата, което е и по-достъпно (от вън), по сравнение с касата.
vilpk - напреднал
чет дек 15, 2022 11:53 amHursa написа:
Ако се блокира задния край на шиповете - трябва блокиратора да се монтира и окабелява към подвижното платно на вратата, което е и по-достъпно (от вън), по сравнение с касата.
Какво ли не мислих, дори и блокиратора на Гердата отзад да е като нещо такова. Но много по удачно ако се ходи в тази посока е нещо от модулите на Bulkey (от амазон де, на булкий скъпички ми идват) със едно 12V палче да блокира някой от лостовете на 3-странното при самата каса (или някой от шиповете на езиците на бравата)...

Тема "Смяна на касова брава с 3-странно заключване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: