• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
prascho - майстор
Здравейте,

Текущо на две от страните на къщата имаме напраен дренаж преди около 15г, като ползвахме ПВЦ канализационни тръби ф110, които надупчих отгоре. Отводините води са прекарани към изкопна яма. Възнамерявам да продължа дренажа и по другите страна и половина и да пренасоча водите директно към канализационна шахта. Имам уточняващи въпроси по избора на материали и детайли по технологията на монтажните дейности.

Моята идея е да използвам следните материали:
- течен битум (техна хидроизолация) директно върху бетона
- XPS (3 см), който да залепя с пяна към основите до ниво цокъл.
- Върху XPS да полажа мембрана за дренаж с широчина 1.5м. Мембраната с гладката страна навън с цел да остане въздух за вентилация (против конденз) между XPS и камъните.
- Отгоре изпъкващите XPS + мембрана да бъдат затворени от Z профил, така, че от цокъла водата да се стича по този Z профил над мембраната и да не прониква влага под нея.
- След изкомпните дейности да положа геотекстил с плътност около 200г/м2, който да покрие пода и насрещната земна маса до земната повърхност.
- Пясък около 5-7см над геотекстила
- Дренажни тръби ф110мм (може би е достатъчно), които лягат върху пясъка с наклон 2%. Някъде попаднах на инфо, че трябва да отговарят на клас на повърхностнно натоварване SN4 или SN8. Нямам идея какви са тези обозначения...
- Речен филц/камъни (едра фракция) около тръбата и 20-30см над нея.
- Отгоре отново слой от геотекстил и до нивото на земната повърхност отново речни камъни, по-ситна фракция..

1. Погледнах един обект на Калистр..ов и ми се стори, че основата е намазана с течен битум. Въпроса е какво точно се ползва за тази цел и ще свърши работа?
2. Чудя се на „пода“ преди да положа геотекстила дали трябва да има слой около 5-7см от филц?
3. Гледам при някой клипчета полагат дренажната мембрана и на пода под дренажната тръба?
4. Необходимо ли е денажната тръба да бъде обвита от ленти геотекстил допълнително?
5. Не ми е ясно как е правилно да стане застъпването. След като е залепен XPS-а към стената, то геотекстилът трябва да легне с презастъпване около 30см (да кажем) върху него и отгоре да дойде мембраната (това може би е правилно) или както е залепен XPS-а се слага мембраната и геотексилът се обръща и ляга над мембраната.
6. Необходима ли ми е някаква допълнителна вертикална шахта? Пуснал съм на около 20см от земната повърхност допълнителна успоредна на дренажа хоризонтална ПВЦ тръба ф110, която обира водата от водосточните тръби и мисля да я продължа над дренажа до входната точка към канализацията. Т.е разделяне на дренажните води от външните покривни води.
7. Дали не трябва да сложа някаква клапа преди свързващата точка към канализацията за да не се разхождат разни плъхове в дренажната ми система и евентуално каква точно?
8. От къде бих могъл да закупя читави течен битум/хидроизолация, геотекстил, дренажни тръби, мембрана за района на София?

Прикачен файл

Дренаж2.png
prascho - майстор
Привет,

Малко да разчупя темата. Започнах дренажа. Предходната седмица багер направи каквото можа като останаха два участъка от по 1.5м на ръка (покрай тръби) и покрай стени тук там. Приключих с копането, поне за сега. Слава богу заложената бетонна тръба е на 1.75м и ще ми свъши работа за наклона. Стените са доста криви, северната страна е с три участъка - двата крайни са вдлъбнати, средния е изпъкнал....Ще се изкривя с хидроизолацията (професионалното решение с полагане на вградена мрежа ще отече...) и топлоизолацията. Основите са на около 1.4м, като дренажът слиза между 10 и 25см под тях. Тъй като не съм геолог се чудя дали дренажната мембрана трябва да е до основите или да ги подмине и да си слезе на нивото на дренажната тръба (за момента го мисля да слезе до долу и най-вероятно ще купувам 2м широка мембрана).

Прикачен файл

Дренаж3.png
Дренаж3.png (18.83 KиБ) Видяна 3555 пъти

Прикачен файл

Дренаж2.png
preslav - майстор
дано не е късно да прегледаш видеото, дори и да не разбираш руски, има доста снимки, схеми и чертежи.
Колкото до дренажната мембрана - не мисля, че е нужно голяма заигравка с нея. Доколкото си спомням от други материали, които съм гледал и чел, мембраната е по-скоро за да защити хидроизолацията ти от механично нараняване при насипването на чакъла.
Аз тръгнах да правя дренаж с едни намерения, действителната ситуация се оказа съвсем друга и на ход всичко се промени - важното е да си изясниш кое каква роля има в системата, а от там на ход преценяваш какво и къде да правиш.
В твоя случай, мисля добре си се ориентирал какво ти трябва, само не видях да си заложил "ревизии" на чупките на дренажната тръба, а там е най-вероятно да се събират наноси.
Andri01 - майстор
На чупките: шахта, входната тръба по-висока от изходната. Шахтата удълбочена / поне 0,5м. под изходната тръба /- да събира наносите за изчистване.
prascho - майстор
здравейте,

По отношение на чупките (ревизиите) съм намислил поставяне на две разклонения (тройник под 89 градуса) и по една тръба 2м нагоре. Погледнете на схемата идейното раположение, мога да го променя. Има една шахта за утайки в старата част. В новата ще дупча тръбите и ще ги завия в геотекстил. За момента най-голямото притеснение бе дълбочината на заложената бетонна тръба, но слава богу е достатъчно дълбока...

Прикачен файл

Дренаж2.png
prascho - майстор
Добавям и това, което ми се върти за втория паралелен кръг на около 40-60см дълбочина, хващаш водите от водостоците.

Прикачен файл

Водосток_плитък дренаж.png
Водосток_плитък дренаж.png (60.88 KиБ) Видяна 3460 пъти
preslav - майстор
Помисли какво се случва в обединяващата точка при дъжд, дори и да не е проливен, да не стане така, че водата от водостоците да се върне по дренажа.
Имаш още една чупка без ревизия, отделен е въпроса какво и как ще ревизираш през тръба 110 мм.
Нещо такова си предстаям аз https://www.pipelife.bg/Infrastruktura/ ... egallery-2
kozl - майстор
вт сеп 06, 2022 9:41 pmprascho написа:
По отношение на чупките (ревизиите) съм намислил поставяне на две разклонения (тройник под 89 градуса) и по една тръба 2м нагоре.
Такива тръби се оставят с цел за промиване. През тях трябва да премине маркуч впръскващ вода под налягане. Така че снадките трябва да са плавни завои иначе помисли как маркуча ще вземе завоя като сложиш тройник под прав ъгъл.

За какво се използва дренажната :? мембрана, това е въпрос с много отговори :-D
Основното и предназначение е да спомага за отвеждането на водите под терена до транспортната част на дренажа. Т.е. да осигури дренажен пласт с добра проводимост до отводнителния път.
Та като прочетете това замислете се ако това е предназначението на мембраната как трябва да се поставя тя към съоръжението? Или конкретно дъното на чашките на къде да е насочено - към съоръжението или към насипа?

А някои я ползват и за други цели:
preslav написа:
Колкото до дренажната мембрана - не мисля, че е нужно голяма заигравка с нея. Доколкото си спомням от други материали, които съм гледал и чел, мембраната е по-скоро за да защити хидроизолацията ти от механично нараняване при насипването на чакъла.
Да ползват я и с такива намерения. Доколко е защита :? това е оспорвана теза. Но prascho e заложил XPS в детайла, а мембраната е м-у XPS-а и засипката. Та вероятно др.мембрана ще защитава XPS-а :-D
Ма тва изобретателността на Ганьо е гоуема работа. Даже сме ползвали дренажната мембрана вместо хидроизолация по нареждане на Възложителя - нели е мноо по-евтина от убава хидроизолация и ганьовщината е в ход :-D

Как да се залага дренажната мембрана зависи от точния детайл на дренажа. В авторския случай моето мнение е да е вертикално по XPS-а с дъното на чашките опрени на XPS-а до нивото на темето на дренажната тръба.
Некога съм учил оразмеряване на филтри, от пластове с пресети фракции различна зърнометрия. Нямаше тогава в практиката геотекстил. А сега геотекстила е филтъра. А филтъра служи против изнасяне на земен материал и като последствие слягане. Също и като сепариращ пласт против смесване на дренажния материал с почвата.

Друг е върроса за какво (с каква цел) се прави дренаж.
Ганьовското мислене е да за замести хидроизолацията.
Нямам наблюдения и отзиви към течнонанасяните битумни хидроизолации. Но класиката е рулонна битумна хидроизолация с газопламъчно залепяне и то мин 2 пласта. Цените на качествените м-али и труда за качествено полагане са потресаващи за Гньо и като се намеси ганьовщината и често се случва да се закопае скъп материал и тогава дренажа е някакъв изход от положението.
SN e критерий за издръжливостта на тръбата към натиска от насипа в-у нея. Примерно SN 4 е за засипване до 4 м.
Тръбите обаче се трошат при трамбоване, когато има и динамичен натиск, а SN е критерий за статичен натиск. Когато се очаква динамичен натиск препоръчвам употреба на полиетиленови или полипропиленови тръби.
prascho - майстор
ср сеп 07, 2022 6:31 ampreslav написа:
Помисли какво се случва в обединяващата точка при дъжд, дори и да не е проливен, да не стане така, че водата от водостоците да се върне по дренажа.
Имаш още една чупка без ревизия, отделен е въпроса какво и как ще ревизираш през тръба 110 мм.
Нещо такова си предстаям аз https://www.pipelife.bg/Infrastruktura/ ... egallery-2
Да, има опасност от връщане на води към дренажа...Но, вчера положих 5м тръба с У разклонител в свързващата част.... Клаповият механизъм изглежда добре: https://www.pipelife.bg/Infrastruktura/ ... rakto.html . Не знам какво се случава ако едновременно и от дренажа и от водостоците ще тече вода (дали водата отгоре няма да притиска клапата в затворено положение).
kozl - майстор
ср сеп 07, 2022 10:07 amprascho написа:
Не знам какво се случава ако едновременно и от дренажа и от водостоците ще тече вода (дали водата отгоре няма да притиска клапата в затворено положение).
Ако тече едновременно, значи клапата не е затворила.
Ако клапата е затворила от напор причинен от проливни дъждове, то дренажа няма да се оттича, но и няма да се пълни с дъждовна вода по обратния път.
Тва при условие, че клапата затваря само дренажната част.

Тука в София на доста места при проливен дъжд канализацията става напорна и се пълнят сутерени, независимо дали са с ОК или без ОК.
От опит когато са с ОК щетите са по-малки.
  • 1
  • 2

Тема "Дренаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: