Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dare_Devil - помощник
В момента изграждам инсталация за отопление/охлаждане с термопомпа и имам няколко въпроса.

Къщата е двуетажна, като за отопление ще използвам водно подово отопление и на двата етажа, серпентините за първия вече са положени и изведени в килер, където ще е колекторната група. Охлаждането и на двата етажа ще става с таванни конвектори, вградени в окачения таван. За тази цел съм прекарал тръби върху пода на втория етаж (PEX/AL/PEX с изолация) от точката над бъдещото място на конвекторите до отреденото място за колектори на втория етаж. За отоплителната част съм прекарал ППР тръби Ф32 с вложка от фибростъкло между местата за колектори на двата етажа. Самата термопомпа планирам да е моноблок, разположена до външната стена на килера с колекторите на първия етаж.
Въпросите, които имам на първо четене са следните:
1. Както си го представям, на втория етаж трябва да имам две колекторни групи - една за отопление и една за охлаждане. Прав ли съм?
2. Какви тръби трябва да използвам между термопомпата и охладителната колекторна група на втория етаж.
3. Каква е схемата на свързване на отоплителните колекторни групи?
4. За всеки етаж ли трябва отделна циркулационна помпа за отоплителните групи?
5. Предполагам за охладителната група също ще ми трябва отделна циркулационна помпа?
6. Какви разширителни съдове трябва да сложа? По един за всеки етаж или само по един за отопление и охлаждане?
7. Как трябва да реализирам връзките, ако искам в бъдеще освен термопомпата, да мога да добавя и газов котел за резервен вариант?
8. Същия въпрос и за соларна инсталация?
9. Ако искам да добавя в бъдеще и бойлери, към отоплителните кръгове ли трябва да ги включа (т.е. да предвидя по една допълнителна позиция на колектора) или ще трябват други тръби от термопомпата до въпросния бойлер?
brum - майстор
Два въпроса:
1) Проект имаш ли?
2) Кой ще я изгражда тази инсталация?
Dare_Devil - помощник
1) не, мисля нещата в движение спрямо прочетено в интернет
2) аз си правя всичко сам

Тема "Въпроси за отоплителна/охладителна инсталация с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: