Представяне

Какво е BBCode?
BBCode е специална имплементация на HTML. Дали можете да използвате BBCode в мненията си се определя от админситратора. В допълнение към това можете да изключвате BBCode във всяко отделно мнение чрез формата за публикуване. BBCode е подобен по стил на HTML, като таговете са затворени в квадратни скоби [ и ] вместо в < и > и позволява по-добър контрол над това какво и как се показва нещо. В зависимост от шаблона, който използвате е възможно добавянето на BBCode към мненията е реализирано по-лесно чрез бутони над полето за писане.

Форматиране на текст

Как се създава удебелен, наклонен или подчертан текст?
BBCode включва тагове, които Ви позволяват бързо да смените основния стил на текста Ви. Това се постига по следните начини:
 • За да направите част от текста удебелен го оградете в [b][/b], напр.

  [b]Здравейте[/b]

  ще стане Здравейте
 • За подчертаване използвайте [u][/u], например:

  [u]Добро утро[/u]

  става Добро утро
 • За да наклоните текста използвайте [i][/i], напр.

  Това е [i]страхотно![/i]

  ще покаже Това е страхотно!

Как да променя цвета или размера на текста?
За да промените цвета или размера на текста можете да използвате следните тагове. Обърнете внимание, че това, как изглежда изходният текст зависи от браузъра на разглеждащия го и системата му:
 • Смяната на цвета на текста се постига като оградите в [color=][/color]. Можете да зададете разпознаваемо име на цвят (напр. red, blue, yellow, и т.н.) или хексадецималната тройка отговаряща на цвета, напр. #FFFFFF, #000000. Например, за да създадете червен текст можете да използвате:

  [color=red]Здравейте![/color]

  или

  [color=#FF0000]Здравейте![/color]

  И двата варианта ще покажат следното Здравейте!
 • Смяната на размера на текста се постига по сходен начин, чрез използването на [size=][/size]. Този таг зависи от шаблона, който използва потребителя, но препоръчаният формат е числова стойност отразяваща размера на текста в проценти, започвайки от 20 (много малък) до 200 (много голям) по подразбиране. Например:

  [size=30]МАЛЪК[/size]

  обикновено ще изглежда така МАЛЪК

  обаче:

  [size=200]ОГРОМЕН![/size]

  ще изглежда ОГРОМЕН!

Мога ли да комбинирам тагове за форматиране?
Да, разбира се, че можете, например за да привлечете вниманието на някой можете да напишете:

[size=200][color=red][b]ПОГЛЕДНИ МЕ![/b][/color][/size]

това ще покаже ПОГЛЕДНИ МЕ!

Не Ви препоръчваме да показвате много текст, който изглежда така! Запомнене, че зависи от Вас таговете да са затворени правилно. Например, следното е неправилно:

[b][u]Това е грешно[/b][/u]

Цитиране и показване на текст с фиксирана дължина

Цитиране на текст в отговор
Има два начина за цитиране на текст - с обръщение или без.
 • Когато ползвате функцията за цитиране за да отговорите на мнение във форума ще забележите, че текстът на цитата се добавя в прозореца за отговор ограден в [quote=""][/quote] блок. Този метод Ви позволява да цитирате с обръщение към потребителя или каквото и друго да изберете да сложите! Например, за да цитирате част от текст, който е написан от Г-н Иванов, трябва да въведете:

  [quote="Г-н Иванов"]Част от текст, написан от Г-н Иванов[/quote]

  Резултатът ще бъде, че "Г-н Иванов написа:" ще бъде добавено преди самия текст. Запомнете, че трябва да добавите кавички "" около името на човека, когото цитирате, те са задължителни.
 • Вторият начин за цитиране е сляпо цитиране на нещо. За да го използвате просто оградете текста в [quote][/quote] тагове. Когато публикувате съобщението си, то просто ще покаже текста в блок за цитат.

Показване на код или текст с фиксирана дължина
Ако искате да покажете част от код или тескт с фиксирана дължина, то трябва да оградите текста в [code][/code] тагове, например

[code]echo "This is some code";[/code]

Форматирането, използвано вътре в [code][/code] таговете се запазва, когато по-късно го разглеждате или редактирате. Отбелязването на ключови думи според PHP синтаксиса може да бъде включен, използвайки [code=php][/code] и е препоръчително когато се публикуват части от PHP код за да е по-прегледно.

Генериране на списъци

Създаване на неномериран списък
BBCode поддържа два вида списъци, неномериран и номериран. На практика това са еквиваленти на HTML списъците. Неномерираният списък изобразява всеки списъчен елемент последователно един след друг с отстъп и символ на точка пред него. За да създадете неномериран списък трябва да използвате [list][/list] и да дефинирате всеки елемент от списъка използвайки [*]. Например, за да създадете списък с любимите си цветове можете да използвате:

[list]
[*]Червен
[*]Син
[*]Жълт
[/list]

Това ще генерира следният списък:
 • Червен
 • Син
 • Жълт

Отделно, можете да промените символа пред всеки елемент като използвате [list=disc][/list], [list=circle][/list], или [list=square][/list].

Създаване на номериран списък
Вторият вид списък, номериран списък, Ви дава контрол над това какво се изписва срещу всеки списъчен елемент. За да създадете номериран списък използвайте [list=1][/list] или пък [list=a][/list] за азбучен списък. Както и при неномерираните списъци, списъчните елементи се изброяват с [*]. Например:

[list=1]
[*]Да отида до магазина
[*]Да купя нов компютър
[*]Да напсувам компютъра когато забие
[/list]

ще генерира следното:
 1. Да отида до магазина
 2. Да купя нов компютър
 3. Да напсувам компютъра когато забие
За азбучен списък списък пък ще използвате:

[list=a]
[*]Първи възможен отговор
[*]Втори възможен отговор
[*]Трети възможен отговор
[/list]

което ще Ви даде
 1. Първи възможен отговор
 2. Втори възможен отговор
 3. Трети възможен отговор

[list=A]
[*]Първи възможен отговор
[*]Втори възможен отговор
[*]Трети възможен отговор
[/list]

което ще Ви даде
 1. Първи възможен отговор
 2. Втори възможен отговор
 3. Трети възможен отговор

[list=i]
[*]Първи възможен отговор
[*]Втори възможен отговор
[*]Трети възможен отговор
[/list]

което ще Ви даде
 1. Първи възможен отговор
 2. Втори възможен отговор
 3. Трети възможен отговор

[list=I]
[*]Първи възможен отговор
[*]Втори възможен отговор
[*]Трети възможен отговор
[/list]

което ще Ви даде
 1. Първи възможен отговор
 2. Втори възможен отговор
 3. Трети възможен отговор

Създаване на връзки

Създаване на връзки към други сайтове
phpBB BBCode поддържа няколко начина за създаване на URI (Uniform Resource Indicators), по-известни като URL.
 • Първият от тях използва [url=][/url] тага, каквото и да напишете след символа = ще бъде възприето като URL. Например, за да създадете връзка към phpBB.com можете да използвате:

  [url=https://www.phpbb.com/]Посетете phpBB![/url]

  Това ще генерира следната връзка, Посетете phpBB! Обърнете внимание, че връзката се отваря в същия или в нов прозорец, в зависимост от настройките на браузъра на потребителя.
 • Ако искате самият URL да се покаже като тесктова връзка, можете да направите това като просто използвате:

  [url]https://www.phpbb.com/[/url]

  Това ще генерира следната връзка, https://www.phpbb.com/
 • Допълнително, phpBB има функция наречена Магически връзки, тя ще превърне всеки синтактично правилен URL във връзка без да има нужда да я ограждате в никакви тагове и дори без http:// отпред. Например, ако въведете www.phpbb.com в своето съобщение, това автоматично ще бъде превърнато в www.phpbb.com при публикуване на съобщението.
 • Същото нещо може да се приложи и към емейл адресите, можете да зададете специфичен адрес, например:

  [email]no.one@domain.adr[/email]

  което ще Ви даде no.one@domain.adr или можете просто да напишете no.one@domain.adr в съобщението си и то ще бъде автоматично конвертирано при публикуване.
Както всички BBCode тагове, можете да ограждате URL адресите с някои от другите тагове, като например [img][/img] (виж следващата точка), [b][/b], и т.н. Както и при таговете за форматиране, трябва да обърнете внимание на това дали отварящите и затварящите тагове са правилно подредени, например:

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/url][/img]

не е правилно, което може да доведе до изтриване на мнението Ви, затова внимавайте.

Показване на изображения в мненията

Добавяне на изображение в мнение
phpBB BBCode съдържа таг за показване на изображения във Вашите мнения. Трябва да запомните две важни неща при използването на този таг: много потребители не обичат прекалено многото изображения в едно мнение и второ, изображението, което искате да покажете трябва да е качено и достъпно в Интернет (не може да бъде на Вашият компютър, например, освен ако нямете инсталиран уеб сървър на него!). За да покажете изображение трябва да оградите URL адреса му с [img][/img] тагове. Например:

[img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img]

Както беше отбелязано в секцията за създаване на връзки по-горе, можете да оградите изображението в [url][/url] таг ако желаете, напр.

[url=https://www.phpbb.com/][img]https://www.phpbb.com/theme/images/logos/blue/160x52.png[/img][/url]

ще генерира:


Добавяне на прикачен файл в мнение
Прикачените файлове могат да бъдат поставяни във всяка част на мнението като се използва новият [attachment=][/attachment] BBCode, ако фунцкионалността за прикачване е включена от админситратора на форума и ако имате подходящите права да прикачвате файлове. На екрана за публикуване на мнение има бутон "Вмъкни в мнението" до всеки прикачен файл.

Други въпроси

Мога ли да добавям собствени тагове?
Ако сте администратор на този форум и имате съответните права, то можете да добавяте свои BBCode-ове чрез BBCodes секцията в раздел Публикуване в Административния Контролен Панел.